Elevernas fångst: 400 kilo batterier

På fredag stänger årets upplaga av den nationella återvinningstävlingen Batterijakten. På Marieborgsskolan har de deltagande eleverna in i det sista slitit med att samla in och tejpa batterier som ska återvinnas.

Tejpar. Ida Rampeltin har förberett med färdiga tejpremsor som hon fäster på batteriernas poler.

Tejpar. Ida Rampeltin har förberett med färdiga tejpremsor som hon fäster på batteriernas poler.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2018-03-22 12:00

Marieborgsskolans fyror är i år den enda deltagande klassen från Västerviks kommun och i skrivande stund har de samlat in i genomsnitt 6,82 kilo batterier per elev.

– Vi har nog stora chanser att vinna tävlingen, tror Tuva Johnson och berättar stolt att klassen har samlat in närmare 400 kilo totalt.

Den här dagen sorteras ännu fler batterier. Det råder hög stämning i klassrummet när eleverna sitter vid sina arbetsplatser och tejpar batteriernas poler, för att de inte ska börja läcka eller brinna. Lärarna Anna Berg, Matilda Markskog, Martina Ådahl och Leif Adolfsson går runt i klassrummet och hjälper eleverna om de behöver. Men arbetet går smidigt och eleverna jobbar självständigt.

Eleverna har varit engagerade i insamlingen genom att knacka dörr hos privatpersoner och företag och fråga efter uttjänta batterier.

– De flesta blir bara glada när vi kommer och hämtar batterier så de slipper åka upp och lämna dem själva, säger Beatrice Front.

I utbildningsmomentet har eleverna lärt sig bland annat om batteriets historia och dess egenskaper, de har fått fundera på hur de ska agera vid ett strömavbrott och de har även testat att göra ett eget batteri med hjälp av en citron.

Att miljöfrågor är viktiga på Marieborgsskolan märks tydligt. Det här året har utsetts till hållbarhetsår och utöver Batterijakten försöker skolan på andra vis lära eleverna att tänka på miljön, exempelvis genom att källsortera.

Batterijakten

Batterijakten är en återvinningstävling för fjärdeklassare. Den anordnas av Håll Sverige rent, batteriföretaget Varta samt butikskedjan Clas Ohlson. Sistnämnda företag hjälper till att ta emot och återvinna insamlade batterier.

Tävlingen är uppdelad i två deltävlingar: utbildning och insamling. Vinner gör den klass som deltagit i utbildningsmomenten och samlat in störst mängd batterier per deltagande elev.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!