Eleverna tar strid mot flytt

Även eleverna vid Tjustskolan är oroliga över att inte veta vart de ska gå i skolan i framtiden. Och nu laddar de för en strejk om inte politikerna lyssnar på deras synpunkter.

Upprörda. Margarita Tsakiridou, Charlotta Wilmenius, Annie Eriksson och Sara Both vill helst gå kvar på Tjustskolan. De är besvikna över att de fått så lite information om vad som är på gång när vuxenutbildningen ska samlas under ett tak. FOTO: MATILDA AHL

Upprörda. Margarita Tsakiridou, Charlotta Wilmenius, Annie Eriksson och Sara Both vill helst gå kvar på Tjustskolan. De är besvikna över att de fått så lite information om vad som är på gång när vuxenutbildningen ska samlas under ett tak. FOTO: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2005-10-07 00:25
Som VT berättade om i tisdags är lärarna på skolan kritiska till den flyttkarusell som det kan innebära när politiker och tjänstemän vill samla all vuxenutbildning under ett tak.
Redan i våras uttryckte även eleverna oro över vad som ska hända när vuxenutbildningen kommer till Tjustskolan. Och nu har oron alltså ökat ytterligare sedan beslutet skjutits upp vid flera tillfällen.

Ett tänkbart scenario är att flytta omvårdnadseleverna till Navigationsskolan medan barn- och fritidsprogrammet flyttas till gymnasiets teknikcentrum. Ett annat är att enbart flytta på barn- och fritidsprogrammet och låta omvårdnadsprogrammet stanna kvar på Tjustskolan tillsammans med vuxenutbildningens elever. Men inget av alternativen tilltalar eleverna.
- Vi trivs jättebra här och vill vara kvar. Men vi vill inte gå som ensamt ungdomsprogram oavsett om det blir här eller på Navigationsskolan. Vi vill gå med andra ungdomar, säger Charlotta Wilmenius som går på omvårdnadsprogrammet.

Eleverna är kritiska till en flytt av flera skäl. Främst för att de inte vill att något program ska behöva vara ensamt på en skola. Men också för att en flytt av omvårdnadsprogrammet till Navigationsskolan kommer att innebära en massa spring mellan olika lokaler. Idrottslektionerna hålls på gymnasiet där eleverna också äter medan elevernas metodrum som är utrustat som en sjukhussal förmodligen blir kvar på Tjustskolan. På Navigationsskolan saknas datasal, bibliotek och hiss och eleverna utgår från att även den skolan måste byggas om om en flytt blir aktuell. Något som kostar pengar.

Sara Both på omvårdnadsprogrammet tror att en annan effekt av de många förändringarna kan bli att färre elever söker till omvårdnadsprogrammet, något som bådar illa för vårdens framtid.
Eleverna är över huvud taget besvikna på att de fått så dålig information om vad som är på gång.
- Alla har gått över våra huvuden, säger omvårdnadseleven Margarita Tsakiridou och får medhåll av Charlotta Wilmenius:
- Det känns inte som om någon lyssnar på oss, de har inte ens kommit och frågat oss vad vi tycker.

Elevrådet har på eget initiativ bjudit in sin kontaktpolitiker till ett möte där de fått ventilera sina åsikter och krav, men ännu har de inte hört hur deras synpunkter har mottagits.
Om några veckor har politiker och tjänstemän i sin tur bjudit in till ett informationsmöte dit både elever och föräldrar är välkomna. Men detta ligger på höstlovet, då många elever är bortresta.
- Man kan ju undra varför de lägger det just då, säger Annie Eriksson som går på barn- och fritidsprogrammet. Det verkar ju nästan som om de vill att ingen ska komma.

Situationen är en svårknäckt nöt. Politiker och tjänstemän har slagit fast att det är nödvändigt att samla vuxenutbildningen under ett tak och då blir det svårt att placera om ungdomsprogrammen så att det blir bra för alla.
Margarita Tsakiridou säger att eleverna ändå skulle kunna gå med på en flytt om inget annat är möjligt - men då till gymnasiet så att de program som hittills huserat på Tjustskolan får vara tillsammans även i fortsättningen.
- Eller så kunde man flytta på vuxeneleverna i stället. Det finns ju andra lokaler som står tomma, Electroluxfabriken till exempel.
Klart är att eleverna inte kommer att acceptera en flytt utan strid.
- Det finns en stark vilja att strejka här på skolan, säger Margarita Tsakiridou.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om