Eleverna presterar bra på Ellen Key-skolan

Många av eleverna på Ellen Key-skolan får bra betyg. Det visar Skolverket i sin statistik över olika högstadieskolors meritvärden. Duktiga lärare och en bra studiemiljö sägs vara en förklaring.

Rektorerna på Ellen Key-skolan Anna-Karin Hammersjö                                                    och  Ola Karlsson. Foto: Karin Hertz

Rektorerna på Ellen Key-skolan Anna-Karin Hammersjö och Ola Karlsson. Foto: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2011-06-16 00:00

Högstadieskolan Ellen Key får ett ganska högt meritvärde på Skolverkets lista över niornas slutbetyg för 2010 när det gäller skolorna i Kalmar län. Ludvigsborgsskolan ligger inte särskilt långt efter Ellen Key-skolan i meritvärde. Därefter hamnar Ankarsrums skola och Astrid Lindgrens skola i Vimmerby.

- För att få fram ett meritvärde måste elevernas sammanlagda poäng räknas ihop, säger Anna-Karin Hammersjö, rektor på Ellen Key-skolan.

Anledningen till det goda meritvärdet beror mycket på föräldrarnas utbildningsbakgrund och att de har många behöriga lärare. Sedan pratar lärarna mycket med varandra och delar med sig om hur de arbetar var och en.

Använder ni någon särskild metod i undervisningen som får eleverna att prestera bättre?
- Vi har ingen särskild metod utan vi varierar oss ganska mycket i undervisningen, säger Ola Karlsson, rektor på Ellen Key-skolan.

Måluppfyllelsen i svenska är mycket bra och de har bjudit in författare till skolan som har föreläst för eleverna.

- Sedan har vi en väldigt bra studiemiljö för eleverna, tillägger Ola Karlsson.

På Ellen Key-skolan har de satsat på att ha färre antal elever i varje klass och bemöta dessa på ett bra sätt. Sedan menar Anna-Karin Hammersjö att lärarna är bra på att stötta sina elever. Det finns ett elevhälsoteam som fungerar som en extraresurs till de som behöver. I den gruppen har de även anställt en socialpedagog som fördelar arbetet.

Anna-Karin Hammersjö berättar att det finns en skillnad i meritvärdet mellan flickor och pojkar där pojkarna uppvisar ett sämre resultat.

- Eleverna måste ta mycket eget ansvar i skolan. Flickor har lättare för det än pojkar. Sedan har pojkar svårare för att bli färdiga med en uppgift inom en viss tid, säger hon.

Hon tror att pojkarna överlag tänker att allt löser sig och att de alltid kan hitta ett jobb.

- Det är fler flickor än pojkar som läser vidare på högskoleutbildningar. Jag tycker det är viktigt att göra pojkarna medvetna om det här, säger Anna-Karin Hammersjö.

När det gäller statistiken från Skolverket räknas inte värdet för de som saknar slutbetyg.

På Ellen Key-skolan tar de för givet att alla elever ska kunna uppnå målen. Det är viktigt. I dag finns det möjlighet för de som behöver att få stöd i matte, svenska och engelska.

Det har gjorts lite förändringar inom idrotten för att eleverna ska prestera bättre.

- Förr hade vi idrottsövningar där eleverna stod på rad och väntade på varandra för att hoppa över en plint. Nu är de uppdelade på olika övningar. Detta för att de ska slippa att stå och titta på varandra när den enskilde eleven utför något. De som inte gillar idrott kan tycka att sådant är jobbigt, säger Ola Karlsson.

Niondeklassarna Adrian Clintholt, Toni Osobov och Erika Strömbäck är överens om att deras skola är en trevlig plats att vara på.

- Det är en bra skola och det finns många bra lärare här, säger de.

Hur ska en bra lärare vara?
- Han eller hon ska vara glad, kunna skoja lite då och då och vilja lära ut, säger de samtidigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om