Eleverna får sms om inställda lektioner

Västerviks gymnasium och Högskolecentrum satsar nu på ny teknik som ska göra det lättare att nå ut med information till elever och studenter. Via sms kan lärare och personal bland annat skicka schemaändringar.

Skickar sms. Elin Ericson är elev på omvårdnadsprogrammet på Västerviks gymnasium och Stefan Malmborg arbetar som projektledare för satsningen på den nya sms-tekniken.FOTO: ANDERS STEINER

Skickar sms. Elin Ericson är elev på omvårdnadsprogrammet på Västerviks gymnasium och Stefan Malmborg arbetar som projektledare för satsningen på den nya sms-tekniken.FOTO: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2006-01-19 00:25
Ändrade lektionstider, påminnelser om kommande prov och information om vad som serveras i skolbespisningen. Det är några av de tjänster som en testgrupp på ett 30-tal elever på Västerviks gymnasium och 16 studenter på Högskolecentrum nu kan få i sin mobiltelefon.
- Den nya tekniken möjliggör framförallt snabbare kommunikation mellan lärare och elever, säger Stefan Malmborg, som arbetar på Västervik Framåt och Living labs och samtidigt är koordinator för projektet.

Det är framförallt eleverna i en av klasserna på omvårdnadsprogrammet som nu testar den nya tekniken på gymnasiet, men i framtiden hoppas skolledningen att alla elever ska ha möjlighet att använda tjänsten.
Om en undervisningssal eller lektionstid ändras får eleverna ett sms med information om ändringen. Dessutom finns det möjlighet för lärarna att skicka privata sms till eleverna, med information som rör just dem personligen.
Och eleverna är positiva till den nya tekniken.

- Det funkar jättebra, säger Elin Ericson som läser på omvårdnadsprogrammet. Nu får vi snabbt information om en lektion är inställd. För dem som bor i Gamleby eller Ankarsrum betyder ju det att de inte behöver åka till Västervik i onödan om en lektion är flyttad. Själv slipper jag kanske att gå upp tidigt på morgonen och kan sova längre.

Enligt de som arbetar med projektet sparar skolan både tid och pengar på sms-tjänsten. Läraren behöver bara skriva in texten i ett datorprogram så skickas de till alla elevers mobiltelefoner. Några höga kostnader rör det sig inte om.
- Kostnaden för själva tekniken står leverantörerna för. De ser det här som ett test och vill ha försöket som en referens. Jag skulle säga att för skolans del kostar det kanske några tusenlappar i månaden, säger Stefan Malmborg.
Elin Ericson ser dessutom försöket som ett sätt att spara papper.
- Vi får hela tiden lappar med information på. Om vi istället kan få det direkt i mobilen så skulle man spara väldigt mycket papper.

Något problem med elever som inte äger en mobiltelefon tror Elin Ericsson knappast att det ska vara. Alla hennes klasskamrater har en mobiltelefon, och om någon missar sms:et får den eleven ändå alltid reda på informationen av de andra i klassen.
Jerry Engström på Högskolecentrum ser projektet som ett sätt att vända den negativa synen på mobiltelefoner i skolan.
- Det här visar att mobiltelefonen kan vara en del av skolarbetet. Jag tror att det här utvecklas än mer i framtiden, där mobilen blir ett medium som kan komplettera boken.

Något som projektledaren Stefan Malmborg håller med om. Han säger att det inte har hörts några negativa röster om satsningen på den nya tekniken.
- I början var vissa lärare tveksamma och trodde att det skulle bli ett evigt plingande i telefonerna under lektionstid. Men nu när försöket har pågått ett tag är de just dessa lärare som är använder tekniken mest flitigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om