Elever startar mack

Gymnasieprogram utvecklas efter fördubblat elevantal.

Västervik2003-11-18 01:00
Gymnasieprogrammet "Fordon, demontering och service" som startade förra året har blivit populärt. Antalet sökande har fördubblats och programmet har därför utökats från åtta till 15 platser.
För att kunna bereda plats åt fler elever samtidigt som programmets servicedel utvecklas, startar programmet nu "Servicestationen" vid Preem-macken på Östersjövägen.
Tanken är att eleverna ska ge bilister en handräckning vid exempelvis tankning, oljekontroll och biltvätt. De ska även ha ansvar för en butik med ett bassortiment av varor.
- Tanken med stationen är att det ska vara service på det gamla viset. Här ska eleverna få lite social träning samtidigt som de exempelvis kollar olja och tankar bilar, säger Robert Nilsson, som är en av två lärare som kommer finnas till hands på stationen.
- Genom en naturlig kundkontakt så tränar man även artighet och bemötande av andra vuxna. Vi integrerar även teoretiska ämnen genom att lära eleverna att skriva kassarapporter, fortsätter han.
Elever och lärare tror att det behövs ett serviceställe för bilister i området.
- Många bilister åker flera varv runt pumparna innan de kommer rätt. Många äldre behöver hjälp, och det finns ofta inte så mycket resurser på andra bensinstationer.
Eleverna står nu rustade med enhetliga kläder med namnskyltar på. De måste se prydliga ut för att kunderna ska få förtroende, förklarar eleverna.
Joakim Fristedt går första året på programmet. Han tycker att det ska bli kul att komma igång med macken.
- Det är bra att få lära sig jobba på en mack, säger Joakim.
Jonas Tidman är inne på sitt tredje gymnasieår. Han tror att det är bra att kunna varva teorilektioner på gymnasiet med praktiskt arbete på macken var tredje vecka.
- Men att stå på mack är inte min grej. Jag vill hellre hålla på med bilar och meka.
Gymnasiets Verksamhet ska ses som ett komplement till övriga bensinstationers serviceutbud.
- Det här är ju en skola med skattepengar och vi får inte konkurrera. Vi har därför skickat runt ett brev till övriga stationer, men ingen har haft någon synpunkter, säger Robert Nilsson.
Priserna ska vara marknadsmässiga men samtidigt anpassade till att eleverna inte är helt fullärda.
- Det är en svår balansgång. Verksamheten får inte gå med vinst, men samtidigt får vi inte dumpa priser.
Programmet startade förra året och är ett samarbete mellan Hammargymnasiet i Gamleby och Västerviks gymnasium.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om