Elever övar spanska via datorn
Det är lite teknikstrul i början. Ett headset vill inte riktigt fungera och kommunikationen får till en början ske skriftligt.Men efter ett tag lossnar allt och fyra jämnåriga tjejer kan börja prata, skratta och ställa frågor till varandra - trots att de befinner sig många hundra mil ifrån varandra.
Lärorikt. Amanda Bergstén tycker att projektet är ett bra sätt att lära sig mer om andra kulturer och hon har redan knutit personlig kontakt med en av de spanska elever hon kommunicerar med. FOTO: MATILDA AHL
Foto:
Matilda Ramström och Amanda Bergstén går båda i nian på Ellen Keyskolan i Västervik och sedan i början av året ser en del av deras undervisning i spanska annorlunda ut. I stället för traditionell klassrumsundervisning, kopplar de via bibliotekets datorer upp sig mot programmet Marratech där de sedan kan kommunicera med elever från en skola i Berga i spanska Katalonien. Projektet kallas Boundless Communication, anordnas av Living Labs Sweden AB och Ellen Keyskolan är en av få pilotskolor som får prova på det.
Det knattras flitigt på tangentborden när Matilda och Amanda ställer frågor till sina nyvunna spanska vänner. Den här dagen har de börjat jobba med en konkret uppgift som går ut på att ta reda på så mycket som möjligt om varandras skolor och sedan skriva uppsats om det och det verkar vara en tacksam uppgift.
- Det är lättare när man har förberett vad man vill prata om, säger Matilda.
Amanda och Matilda läser spanska för andra året och deras ordförråd är ännu inte så stort. Ändå lyckas de kommunicera bra med de spanska eleverna.
- Ibland får de ta om det de säger några gånger. Och ibland tvingas vi ta till engelska för att förstå varandra, säger Amanda och får medhåll av Matilda.
- Visst är ordförrådet lite begränsat men det går. Jag brukar ha ett lexikon bredvid mig för säkerhets skull, säger hon.
Amanda berättar att eleverna pratar om allt möjligt med varandra. Intressen, skolan, kompisar, vädret. Amanda brevväxlar dessutom Maria, en av de tjejer som brukar delta i deras virtuella träffar.
- Vi har pratat i telefon också. Och skickat SMS till varandra, säger hon.
Eleverna kan både prata med varandra via webbkamera och skriva ner sin konversation. Fördelen med den skriftliga kommunikationen är att den kan sparas i datorn och vara till hjälp vid senare uppgifter. Men mest försöker de att prata. Både Amanda och Matilda intygar att de lär sig mycket bättre spanska genom att prata med jämnåriga kamrater i Spanien, än att föra påhittade dialoger i klassrummet.
- Det är roligt att kunna använda språket även utanför klassrumsväggarna. Det känns verkligare. Man har inget manus och måste tänka mer, säger Matilda.
Även tjejernas spansklärare Gunilla Källberg tycker att projektet utvecklar elevernas spanska.
- Det är ett otroligt bra hjälpmedel för muntlig kommunikation och ett sätt att komma över tröskeln att våga prata, säger hon.
Än har inte alla elever i gruppen fått prova på att kommunicera med spanska elever, men tanken är att alla ska få göra det så småningom.
Det största problemet rent praktiskt, förutom enstaka teknikstrul, är att få tiderna att stämma mellan skolorna. För att få ihop det tvingas man ta tid från andra skolämnen, eller från elevernas fritid. Amanda skulle egentligen ha haft teknik den här måndagsförmiddagen och Matilda skulle ha haft sovmorgon.
- Vi försöker lägga träffarna på olika tider så att det inte drabbar samma lektioner jämt, säger Gunilla Källberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!