Elever från Västervik serverar på Nobelfesten

Med den sprakande glassen ska de gå nerför den långa trappan i Blå Hallen den 10 december. Fem elever från Västerviks gymnasium kommer att servera vid årets Nobelfest.

Nej, någon korv blir det nog inte på Nobelmiddagen, men fatservering. Birgitta Hagman, lärare på restaurangprogrammet, tar med sig fem eleveroch serverar vid årets Nobelfest den 10 december.

Nej, någon korv blir det nog inte på Nobelmiddagen, men fatservering. Birgitta Hagman, lärare på restaurangprogrammet, tar med sig fem eleveroch serverar vid årets Nobelfest den 10 december.

Foto: Anders Steiner

Västervik2013-08-16 11:18

Förra året såg eleverna på restaurangskolan festen på tv och någon av dem sa att "där skulle jag vilja servera". Deras lärare Birgitta Hagman skrev till Stadshusrestauranger, som arrangerar Nobelmiddagen, och frågade.

I tisdags kom beskedet: ni får vara med. Fem av restaurangprogrammets elever i årskurs tre kommer att få servera, plus Birgitta Hagman.

- Att få servera på Nobelmiddagen är bland det finaste man kan få göra som servitör. Det, och prinsessbröllop. Nobelfesten är årets fest varje år, med invanda ritualer.

Själv var hon med som servitör 2001, jubileumsåret med omkring 1500 gäster. Ett vanligt år är det cirka 1300 gäster. Varje servitör har ansvar för 15 gäster.

Före Nobelfesten kommer eleverna att få träna vid tre olika banketter i Blå Hallen eller Gyllene Salen i Stockholms Stadshus. Det är ett krav för att få vara med vid Nobelmiddagen.

- Det speciella är att gå nerför den långa trappan med porslin och med fat med mat. Det svåraste är glassen. Man får inte glömma något, det är långt mellan kök och gäster så man kan inte gå tillbaka.

Hela Nobelfesten är en stor organisation med många inblandade. Borden ska dukas med Nobelservisen, blommorna från San Remo ska arrangeras, all mat ska lagas och prepareras. Efter serveringen ska allt porslin ut. Allt sker på klocktid efter ett länge beprövat schema.

- På Nobelfesten är det fatservering, inte mat direkt på tallriken. Det har de fått träna på ända från årskurs ett, berättar Birgitta Hagman.

Och spilla på gästernas fina kläder, det får man bara inte göra.

Nobelfesten

Hålls varje år den 10 december, med start klockan 19.

Drygt 1300 gäster och omkring 300 servitörer och servitriser.

Tre rätter serveras. Menyn är hemlig fram till festdagen men efterrätten består alltid av sprakande glass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om