Elever från olika länder löser gemensamma problem

Västerviks gymnasium deltar sedan 2020 i ett Erasmusprojekt som finansieras av EU. Nu har Västervikseleverna fått besök av polska, tyska, spanska och franska utbytesstudenter.

Fanny (Sverige), Dora (Tystkland), Yadigar (Sverige) och Michot (Polen) om de utflykter de gjort tillsammans: till Västerviks museum och Hasselö, bland annat.

Fanny (Sverige), Dora (Tystkland), Yadigar (Sverige) och Michot (Polen) om de utflykter de gjort tillsammans: till Västerviks museum och Hasselö, bland annat.

Foto: Martina Gradian

Västervik2022-09-22 21:00

– Sverige är så grönt och rent! Svarar spanska Alvaro på frågan om vad han tycker om Västervik. Han förklarar att Spaniens lantbruk är mer enformigt. Här har han sett åkrar, ängar, vatten och skog i en härlig blandning. Därför uppskattade han särskilt mycket cykelturen på Hasselö som Erasmuseleverna gjorde i början av sin vistelse.

Förutom Hasselöturen har eleverna haft ett fullspäckat schema. De har hunnit med mycket på sex dagar. Gått stadsvandringar, besökt museum och ätit svenskt smörgåsbord, bland annat.

Tyska Dora kommer minnas besöket på Västerviks museum extra mycket.

– Det var mest intressant att se gamla skepp. Jag gillar historia, berättar hon.

Och så har de så klart pluggat tillsammans, hela tiden på engelska.

undefined
Lisa (Sverige), Isis (Sverige), Nadia (Polen) och Alvaro (Spanien) berättar att det blivit lättare och lättare att prata flytande engelska med varandra.

– Jag pratar engelska mycket mer flytande nu. Första dagen kunde man knappt formulera en hel mening, berättar svenska eleven Isis. Polska Nadia instämmer:

– Jag har pratat engelska i telefon med mina föräldrar. Det har blivit en vana, säger hon med ett skratt.

– Det är en stor skillnad på att ses i verkligheten, jämfört med online. Nu blir språket mer lättillgängligt, säger polska Michot.

undefined
Engelskalärare Tracy Asp berättar om hur övergödning och torka inte bara drabbar Östersjön - och hur lösningen inte heller är isolerad till ett enda land. Internationellt samarbete är nyckeln.

Erasmusprojektet har pågått sedan 2020, men på grund av pandemin har eleverna bara haft kontakt online fram tills i år. I maj reste några Västervikselever till Tyskland, och kommande halvår väntar ytterligare tre resor: till Spanien, Polen och den franska ön Réunion.

När vi besöker Västerviks gymnasium har eleverna börjat arbeta med Östersjön och europas vattensituation.

Torka och övergödning är problem som inte bara är isolerade till Östersjön. Och lösningen kan inte heller isoleras till ett enda land.

Elever får diskutera hur individer och europas politiker kan agera för att stävja vattenkrisen. I november ska arbetet presenteras i den gemensamma digitala tidningen. Tidigare nummer har handlat om hur olika länder hanterat pandemin, om kända personer, och om hållbar utveckling, till exempel.

undefined
Britta Jonsson, Agnieszka Os, Tracy Asp och William Malmsten är alla engagerade i Erasmusprojektet. "Men Britta och Agnieszka är de största eldsjälarna!" påpekar Tracy.

– Det roligaste är att det blir riktiga möten. Förhoppningen är att det här projektet öppnar dörrar, och gör att eleverna vill och vågar resa utomlands i framtiden, säger läraren Britta Jonsson.

Lärarna Tracy Asp, William Malmsten och Agnieszka Os instämmer i att det bästa är att se hur eleverna utvecklas och hur de funnit varandra.

– Det här är det bästa sättet att lära sig på, konstaterar Tracy.

undefined
Fanny (Sverige), Dora (Tystkland), Yadigar (Sverige) och Michot (Polen) om de utflykter de gjort tillsammans: till Västerviks museum och Hasselö, bland annat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!