Elevdemokrati viktigt för friskolerektor

Lukten av målarfärg hänger fortfarande kvar i lokalerna. Vid entrén står en man på en stege och slutför en elinstallation samtidigt som nätverkstekniker och hantverkare lägger sista handen på möblering och datoranslutningar.

Foto:

Västervik2005-08-16 00:25
Mitt i allting står en nöjd Svante Peterson, läraren som bestämde sig för att starta friskolegymnasium - och lyckades.
- Det har inte varit helt lätt och det är klart att man har tvivlat lite ibland. Svårast har det varit att hitta bra lokaler. Men nu känns det jättebra! säger en något stressad Svante Peterson när VT träffar honom den första skoldagen.

42 elever har valt att börja läsa på Östra Akademin, som gymnasiefriskolan heter.
- Jag är jättenöjd att det blev så många elever, säger Svante Peterson.
Skolan har startat i liten skala, eleverna har bara två klassrum och några grupprum till sitt förfogande i järnförädlingens gamla lokaler. Vissa lektioner hålls i lokaler på stan. Och någon skolmatsal finns inte. I stället äter eleverna lunch i sjukhusets matsal. Gratis, till motsats från det kommunala gymnasiet.
- Jag tycker inte att man ska behöva betala för skolmaten, säger Svante Peterson.

Andra lockbeten för att välja Östra Akademin är löftet om fri bärbar dator till var och en av eleverna, samt garanterade utlandsresor varje år - åtminstone om man väljer den internationella grenen.
Hur ska skolan ha råd med det?
- Man får spara på annat. Även om de här lokalerna är nyrenoverade så är de fortfarande billigare per elev än på det kommunala gymnasiet. Och det går att spara mycket på administrationen. Då går det att lägga pengarna på annat, säger Svante Peterson och fortsätter:
- Att alla får var sin dator är i sig inget konstigt. Den är ett viktigt arbetsredskap och på de flesta arbetsplatser har de anställda tillgång till dator. I kommunala skolor är det ett ständigt problem att inte datorerna räcker till.
På Östra Akademin kan man läsa samhällsprogrammet och estetiska programmet med olika profiler. Ridning, dans, musik och teater är specialinriktningar som man kan få ägna mycket tid åt - även om man läser en traditionell teoretisk utbildning som samhällsprogrammet.
Den nye rektorn kommer främst att ägna sig åt undervisning i sina ämnen matematik, samhällskunskap och naturkunskap. Rektorsprofilen håller han ganska låg.
- Jag kommer inte att vara en traditionell rektor som sitter på expeditionen och bara kallas in när det är något problem. Jag tycker att det är kul att jobba med eleverna och vill finnas bland dem.

Elevdemokrati är en viktig ambition för Svante Peterson.
- Vi ska inte bara ha det på pappret, eleverna ska verkligen få vara med och påverka. Det är deras skola och det är viktigt att de är med och styr. Ambitionen är en styrelse med lika många lärare som elever, säger han.
Fem lärare är knutna till Östra Akademin och enligt Svante Peterson har det inte varit några större problem att rekrytera.
- Jag fick massor av ansökningar, 70 stycken. Det var många yngre lärare som sökte, tydligen är det svårt för relativt nya lärare att få jobb i dag.
Några kollegor från gymnasiet har han inte fått med sig. Men han har fått positiv respons från flera av sina gamla kolleger.
- Även lärare tycker att det är bra om det blir lite konkurrens. Det innebär ju även att den kommunala gymnasieskolan måste skärpa till sig, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om