Enligt ett beslut från Skolinspektionen har inte Västervik kommun gjort tillräckligt för att stödja en elev i årskurs nio på en av kommunens högstadieskolor.
– Skolinspektionen är en granskningsmyndighet som ska titta på verksamheter och de ger inte annat än kritik. Så det är högst rimligt att den återkoppling som vi får av dem innehåller olika slutsatser kring vad de anser vi kan utveckla. Jag tycker inte att det är något konstigt, säger grundskolechef Ewa Myhrén.
I oktober tog elevens förälder kontakt med Skolinspektionen efter att det framkommit att eleven inte uppfyllde betygskraven för godkänt. Vårdnadshavaren hörde av sig med önskan att den enskilda undervisningen skulle utökas så att eleven kunde bli behörig till gymnasiet. Eleven har haft hög frånvaro under stora delar av högstadiet.
Från början angavs trötthet vara en anledning till att eleven skolkade. Enligt föräldern lider eleven av ångest och ska ha blivit hotad av andra elever vilket bidragit till att eleven inte velat gå till skolan.
–Jag kan inte gå in i detalj eftersom det rör sig om ett individärende. Men det är såklart viktigt för oss att det blir bra för eleverna vi jobbar med, berättar rektorn för den aktuella skolan.
Skolan har satt in ett flertal åtgärder sedan 2019, bland annat enskild och avkortad undervisning. Men insatserna som vidtagits är enligt Skolinspektionen inte tillräckliga för tillgodose rätten till stödinsatser och rätten till utbildning. Bland annat framförs kritik mot att stödbehovet i olika ämnen inte utretts ordenligt.
– Vi fattar alltid beslut utifrån det vi vet där och då och försöker alltid göra det bästa för eleverna. Nu ska vi svara på beslutet och se vad vi kan lära oss av det, säger rektorn.
Senast den 16 maj måste Västerviks kommun vida åtgärder. Bland annat kräver Skolinspektionen att elevens fullständiga behov av särskilt stöd utreds, att det görs ordentliga utvärderingar till grund för åtgärdsbeslut, att redan insatta stödåtgärder ses över och att orsakerna till elevens ogiltiga frånvaro klargörs.
– Man kan se det som kritik men man kan också se det som områden Skolinspektionen anser att vi behöver utreda mer. De delarna har jag inte några åsikter om. Vi välkomnar alltid att Skolinspektionen tittar på våra verksamheter för att på det sättet kan vi utvecklas och bli bättre, säger Ewa Myhrén.