Arbetslivsminister Hans Karlsson besökte arbetarekommunens årsmöte i Västervik på söndagen. Han hade inget konkret att komma med när det gäller Electrolux förväntade flytt till Ungern.
-Det är ingen tvekan om att Västervik finns med på kartan. Mycket kunskap och engagemang läggs ner i regeringen just nu, sa Hans Karlsson.
Vid lördagens demonstration i Västervik påpekades att det bör bli svårare för svenska företag, speciellt som i Electrolux fall om de går med vinst, att flytta utomlands. Men det håller inte Hans Karlsson med om.
-Det är en baklängespolitik, sa Hans Karlsson till VT.
Han tror att det skulle leda till försämrade löner och arbetsvillkor.
- Jag vill inte förhindra företagsnedläggningar och rationaliseringar. Länder som exempelvis Spanien och Frankrike, som gör det, har de absolut sämsta jobben, sa Hans Karlsson.
-Strukturomvandlingar är nödvändiga, även om det i Electrolux fall känns som en klen tröst just nu. Men jag menar inte att det är nödvändigt för Electrolux.
Den stora frågan som Hans Karlsson tryckte på i sitt tal till partikollegorna var att Electrolux måste svara på varför man flyttar verksamheten till Ungern.
-Det är inte rimligt att de försvinner, lämnar trasiga människor efter sig utan att förklara varför.
-Om ni inte får de svaren ska jag se till att ni får dem, lovade Hans Karlsson.
Det var i princip det enda löfte han kunde ge.
- I det här läget är det ingen som kan ge några löften, sa Karlson till VT.
Han pratade också om vikten av att hitta nya verksamheter och jobb till Västervik. Men hur och vad det skulle kunna varahade han ingen aning om.
- Det svaret har ingen. Men det finns en framtidstro i kommunen som är positiv.
Det handlar om att förändra en hel stad?
-Det måste bli attraktivt för företag i Västervik.
Flera gånger under sitt tal sa Hans Karlsson att Västervik har gott självförtroende och han tror att man kommer att ta sig ur krisen.
-Självförtroende är en bra början på omvandlingsprocessen.
Hans Karlsson nämnde ingenting om Västerviks kommunikationer.
Efter talet påtalade både Anita Bohman och Krister Örnfjäder Västerviks dåliga kommunikationer.
-Kommunikationerna har blivit ett moment 22, sade Krister Örnfjäder.
Han gav exemplet med det planerade storfängelset som kommunen kämpat för.
-Det som vänds emot oss är de dåliga kommunikationerna. De 40 interner skulle bo här under en begränsad tid. Men vi 36000 invånare som bor här har inga dåliga kommunikationer, fortsatte Örnfjäder.
-Dåliga kommunikationer borde ju vara ett argument för ett fängelse, svarade Karlsson skämtsamt.
I en debattartikel häromdagen skrev Hans Karlsson om att satsningen på Tjustbanan kommer att underlättapendlingen till Linköping.
Satsningen är ju marginell. På dig låter det som något jättepositivt. Vet du hur mycket Västerviksborna tjänar på att järnvägen mellan Åtvidaberg och Linköping rustas upp?
-Besluten är redan taget. Jag kan inte svara på hur det kommer att bli.
Hans Karlsson kan inte ge några besked om hur kommunikationerna kommer att bli framöver. Men att kommunikationerna i Västervik är utomordentligt viktiga för ortens överlevnad är han väl medveten om.
"Electrolux måste ge svar"
Hans Karlsson vill inte förhindra företagsnedläggningar och rationaliseringar.
Arbetslivsminister Hans Karlsson hade inget nytt att komma med när han på söndagen besökte sina partikamrater i Västervik. Foto: ANDERS STEINER
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!