Elda säkert på tomten

Just nu uppstår gräsbränder var och varannan dag.

Foto: MATILDA AHL - När elden väl börjat sprida sig i markvegetation och fjolårsgräs går allt mycket fort. De flesta förstår inte hur snabbt elden sprider sig så här års förrän man själv upplevt det, säger brandinspektör Christer Askbrant på räddningstjänsten i Västervik.

Foto: MATILDA AHL - När elden väl börjat sprida sig i markvegetation och fjolårsgräs går allt mycket fort. De flesta förstår inte hur snabbt elden sprider sig så här års förrän man själv upplevt det, säger brandinspektör Christer Askbrant på räddningstjänsten i Västervik.

Foto:

Västervik2005-04-07 00:25
Risken för gräsbränder är just nu mycket stor. Räddningstjänsten i Västervik har de senaste fem dagarna fått rycka ut på sju gräsbränder. I samtliga fall har människor tappat kontrollen över lågorna när de eldat på den egna tomten.
- Att bränna fjolårsgräs, grenar, kvistar och ris är alltid riskfyllt. Just nu avråder vi från all eldning eftersom det är så extremt torrt i naturen, säger brandinspektör Christer Askbrant vid räddningstjänsten i Västervik.

- Om bara någon vecka kan det ha fallit lite regn och dessutom har en del grönska hunnit komma i marken.
Den som ändå vill elda bör göra detta med eftertanke och förbereda sig noga så att man alltid kan släcka om det tar sig i terrängen. Elden får till exempel aldrig lämnas utan bevakning. Den som vaktar bör ha telefon inom räckhåll.

- Kolla upp väderprognosen. Hur friska blir vindarna och från vilket håll kommer det att blåsa?
När elden väl börjat sprida sig i ris och fjolårsgräs går det mycket fort. Riktigt farlig kan situationen bli om man eldat nära ett hus.
- När vi kommer till en brandplats brukar den som eldat vara mycket upprörd och i regel även totalt slutkörd efter att desperat ha försökt släcka, säger Christer Askbrant.

- En husägare kanske har eldat varje vår i tjugo år och det har alltid gått bra, men det 21:a året går något fel. Man förstår inte hur snabbt elden sprider sig så här års förrän man själv upplevt det.
Räddningstjänsten ser gärna att utomhuseldare i förväg slår en signal till räddningstjänsten och berättar var, när och vad man tänker elda. Tala också om vilka säkerhetsåtgärder du tänker vidta och vem som är ansvarig på plats.

- Förbered en släckning genom att lägga fram släckutrustning. Vattenslang och kärl med vatten placeras ut, liksom spadar, ruskor, krattor och liknande.
Ett annat bra tips är att vattna mycket runt omkring den yta som ska brännas. Elda heller inte upp allt i en enda stor brasa, utan lägg på lite i taget. Då blir strålningsvärmen lägre och risken för spridning minskar påtagligt.
Avslutningsvis bör askhögen med glöd täckas över noga med fuktig jord eller vattendränkas. Kolla upp efter några timmar att det inte ligger något kvar och pyr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om