Bolaget lämnade själv in sin konkursansökan till Stockholms tingsrätt på måndagen.
I ett pressmeddelande skriver bolaget att orsaken till konkursansökan är att Inzile inte har lyckats lösa sin ansträngda finansiella situation.
"Ett bryggfinansieringslån om cirka 50 miljoner kronor har förfallit till betalning och Bolaget har inte tillgängliga medel att betala lånet och ackumulerade leverantörsskulder."
På eftermiddagen meddelade Stockholms tingsrätt att konkursansökan beviljats och att advokat Carl Björlin utsetts till konkursförvaltare.
Bolaget finns på flera orter, utöver Västervik, Tranås och Stockholm. I Västervik har man i dag produktion och lager. Till det kommer ett antal personer som jobbar från Västervik men är knutna till avdelningar med säte på andra orter. Från Inzile uppger man att det totalt arbetar 16 personer i Västervik i dag.
Inzile grundades 2012. Då under namnet Swedish Utility Vehicles. Västerviksuppfinnaren Hansi Kobes arbetade med att ta fram en prototyp för ett lätt elfordon.
De första åren ägnades helt åt utvecklingsarbete. Bolaget hade inga inkomster utan var beroende av tillskott från ägarna.
2018 blev en milstolpe. Nu var bolagets lätta eldrivna lastbil mogen för marknadsföring på allvar, och siktet var inställt på serieproduktion. Bolaget döptes om till Inzile, och 2019 börsintroducerades bolaget.
2019 gjorde VT en intervju med bolaget vd Ragnar Åhgren.
"År 2022 ska vi tillverka 1 000 fordon i Västervik, det är målet. Då kommer vi behöva vara 100 anställda, i alla fall mellan 50 och 60 montörer plus ingenjörer och administration", sade han då.
Det målet uppnåddes inte. Företaget har haft en tuff resa att få fart på försäljningen av elfordonen.
I den senaste delårsrapporten, för första halvåret 2022 gjorde bolaget en förlust på över 59 miljoner kronor. Försäljningsintäkterna uppgick till 7,2 miljoner kronor.
De allra senaste åren har varit turbulenta. Efter en tid då bolaget konstant växt för att kunna möta den förväntade efterfrågan hoppade stora delar av styrelsen av i augusti 2021. Ungefär samtidigt kom bolaget med ett stort varsel i Västervik.
Kort därefter presenterades en ny spansk finansiär. Så småningom togs Inzile över av den spanska aktörens bolag. Bolaget fick en mer internationellt karaktär. Bilarna skulle kunna tillverkas på flera håll i världen, närmare kunderna. Västervik skulle inte vara den enda produktionsorten. Man identifiera också en ny marknad. Fordon för turistanläggningar.
Turbulensen avstannade dock inte. Under 2021 och 2022 har bolaget bytt vd och styrelseordförande flera gånger. Numera innehas posterna av spanjorerna Juan Carlos Del Rio, vd och Enrique Banuleos, styrelseordförande.
Bolaget har fortsatt plågats av låg lönsamhet. Samtidigt kunde vi så sent som i somras rapportera om att vd:n såg en ljusning. Man hade ordrar att producera mot, och arbetsstyrkan snarare ökade än minskade.
Däremot behövde bolaget mer pengar i väntan på genombrottet, samtidigt som tiderna blev i sämre. I våras meddelade bolaget att man tänkte ta in 250 miljoner kronor i en nyemission från investerare. Den 19 september meddelade bolaget att man istället fick sikta in sig på att försöka ta 100 miljoner kronor. Skälet var "förändringar i det finansiella klimatet på kapitalmarknaderna."
Nu blev alltså bristen på medel akut, och bolaget fick begära sig i konkurs. Vi har sökt bolagets nuvarande vd utan framgång.