– När man tankar med hundraprocentig HVO blir dieselbilen miljövänlig, sett ur ett koldioxidperspektiv, säger han.
Sverige ska uppnå nettonollutsläpp år 2045. Detta enligt det klimatpolitiska ramverk som majoriteten av riksdagspartierna ställt sig bakom. Och ett delmål är att minska utsläppen från transportsektorn (flyget ej inräknat) med 70 procent fram till 2030, jämfört med 2010.
Så vad görs då på kommunal nivå för att minska utsläppen från trafiken?
Vi har pratat med energi- och klimatrådgivare Mikael Nyman på Västerviks kommun, som menar att transportsektorn är det svåraste området när det kommer till att få ner klimatutsläppen.
– Min roll här är i mångt och mycket att vara en opinionsbildare. Det kan handla om att lobba för, och visa på, miljövänliga alternativ eller alternativ som är mindre dåliga för miljön än de nuvarande.
Tillsammans med folkhälso- och klimatplanerare Christian Svensson har han bland annat arbetat med skolutmaningen "På egna ben" som ska få barn och unga att i högre utsträckning ta sig till skolan själva och få föräldrar att sluta skjutsa barnen i onödan.
Likaså har de uppmuntrat cyklister genom att dela ut frukostpåsar på stan till cykelburna invånare under Europeiska trafikveckan.
Men framför allt handlar det om att informera och förhoppningsvis påverka politiker att ta beslut som kan leda till förändring, menar Mikael Nyman.
När det kommer till kommunens egen bilpark tycker han att man kommit en god bit på väg.
Av totalt 369 bilar är i dag 130 biogasbilar, 20 elbilar och 217 dieselbilar. Endast två drivs på bensin.
– Det absolut bästa alternativet ur miljösynpunkt är elbilen och jag tror att den är på väg att bli ett viktigt alternativ på marknaden nu. Men det är vanskligt att försöka förutspå hur snabbt eller långsamt en omställningsprocess går.
Under en övergångsperiod tror Mikael Nyman på den förnybara dieseln HVO.
– Ett extra plus är att dieselbilens motor inte kräver några modifieringar eller anpassningar för HVO-bränslet, utan det är bara att tanka och köra.
– I dag körs till exempel samtliga kommunens sopbilar på HVO, berättar Mikael Nyman.
Samtidigt finns miljöorganisationer som varnar för att fokusera för mycket på HVO som i huvudsak importeras från andra länder. Enligt WWF, till exempel, riskerar vi att driva på avskogning i andra länder genom att importera HVO som är en begränsad resurs som behövs av fler länder i omställningen.
– Det tror jag är en farhåga som är överdriven. Men Sverige skulle behöva öka sin egen produktion av HVO, ett bränsle som till exempel kan utvinnas genom skogsindustrin.
I sammanhanget bör nämnas att alla bilmärken dock inte godkänner HVO som drivmedel med bibehållen motorgaranti.
Något som Mikael Nyman jobbar på att försöka förändra är den resepolicy som gäller anställda inom kommunen.
– Den är för bomullsmjuk. Det finns visserligen formulerat att man ska undvika att ta flyget, men det får inga större konsekvenser om man gör avsteg och väljer att flyga ändå.
– Kalmar kommun, till exempel, klimatkompenserar för flygresor i tjänsten. Jag tycker att vi bör göra samma sak. Det behöver vara kostsamt att välja flyget framför miljövänligare alternativ som tåget.
Nyman jobbar också för att tjänstemän och förtroendevalda i högre utsträckning ska välja att hålla möten digitalt, exempelvis via Skype, framför att resa långväga i onödan.
– Vi klimat- och energirådgivare i regionen har lyckats halvera våra tjänsteresor. Webbmöten är ju inte bara gynnsamt ur miljösynpunkt utan sparar även tid för enskilda tjänstemän och politiker, menar han.
Något som bekymrar Mikael Nyman är människors ovilja att välja kollektivtrafiken – eller cykeln för all del – framför bilen.
– Jag har en känsla av att många intalar sig att de är beroende av bilen. Framför allt i landsbygdskommuner som vår. Men det går faktiskt alldeles utmärkt att resa kollektiv mellan flera orter i Västerviks kommun.
Med det sagt är han införstådd med att alla landsbygdsbor faktiskt inte har möjlighet att välja bort bilen i dag.
Mikael Nyman sticker inte under stol med att han, liksom så många andra, går runt med klimatångest.
– Jag har klimatångest hela tiden men jag är ändå optimist. Jag tror att allt fler kommer att avstå från att köpa egen bil i framtiden. Det kommer att bli allt vanligare med biluthyrning och bildelning.