De ekologiska vinerna fortsätter att öka sin försäljning på Systembolaget - det första halvåret i år med hela 42 procent - samtidigt som sortimentet blir allt större. Men allra mest glädjande är att kvaliteten också blivit bättre - även om jag, efter att ha testat hela utbudet, ändå finner att snittkvaliteten är lägre än hos de konventionellt framställda vinerna.
Till saken hör också att många viner är ekologiska även om de inte är utmärkta som det på etiketten. En del producenter bryr sig inte om den kostsamma processen att certifiera sig, eller tycker att vinernas kvalitet ska tala för sig själv. Andra vill inte låsa sig, utan vill ha möjligheten att använda kemikalier om skörden på allvar hotas av sjukdomar genom till exempel mögel- eller parasitangrepp.
Lyckligtvis har giftanvändandet inom druvodlingen över lag minskat under senare år. Det har skett en återgång mot hur det såg ut innan 60- och 70-talets aningslösa kemirevolution. För egentligen är det ju inget konstigt med ekologisk odling, det är traditionellt jordbruk som det sett ut sedan romarnas tid.
De ekologiska producenterna har dock utvecklat allt finurligare metoder att bekämpa de faror som hotar druvorna, ofta genom att ta naturen själv till hjälp. Dessa metoder kan vara lika effektiva som att bespruta med kemikalier eller använda konstgödsel. Att göra det gynnsamt för rovinsekter som lever på de insekter som ger sig på vinstockarna är en metod som används.
Det är naturligtvis bara att applådera utvecklingen mot mer naturlig vinodling igen, för naturens skull. Om de ekologiska vinerna är hälsosammare låter jag dock vara osagt.
I tabellen intill hittar ni de tio mest prisvärda ekovinerna under 100-lappen.