- Vi får varken använda gifter eller konstgödsel, säger Ulf Svensson. Just nu är gården inne i karensperioden som varar två år. Under den omställningstiden måste vi följa det regelverk som finns för ekologisk odling för att senare kunna sälja våra produkter som Krav-märkta. Under omställningstiden får vi ett visst stöd.
Ulf Svensson fick diskbråck och kunde inte fortsätta med mjölkkorna. Tidigare hade Camilla och Ulf Svensson ett 100-tal mjölkkor. Men försämrad hälsa och sämre villkor för mjölkproduktion gjorde att de valde köttproduktion istället. Nu finns ungefär lika många djur på gården, men de är av en annan typ. De tjurar som föds på Snällebo säljs vidare för vidare uppfödning.
- Arealen som vi förfogar över är cirka 170 hektar åker och 40 hektar naturbete. Större andelen är arrenderad. Vår areal skulle i princip räcka till dubbelt så många djur. Problemet är byggnader.
- Vi kommer att bygga till en befintlig ladugård för att få plats med ett 50-tal amkor.
- För att klara vallodling utan bekämpningsmedel så måste den brytas oftare och mer klöver måste sås in.
Kvickrot bekämpar vi mekaniskt med harv. Men det värsta ogräset vi har att tampas med är skräppor, en storbladig växt som inte ens vildsvinen vill äta. Annars äter de upp det mesta...
Som gödning på åkrarna använder Snällebo kogödsel från djupströbädden.
- Storleksmässigt blir skörden avsevärt mycket mindre med ekologisk odling. Senaste kornskörden gav bara en fjärdedel mot tidigare och det mesta åt vildsvinen upp.