Ekobyn som gick före

Ekobyn Understenshöjden i södra Stockholm var en föregångare i många frågor när den byggdes för drygt tio år sedan. - Det mesta vi gjorde då är inget konstigt i dag. Men vi var med och förändrade världen, säger Mia Torpe som var initiativtagare till byn.

Tegeltak och solfångare. Riktigt lertegel på taken tillhörde inte vanligheterna när området byggdes. Dessutom har alla bostäder egna solfångare på taken som värmer tappvatten sommartid.Foto: Anna Lefvert

Tegeltak och solfångare. Riktigt lertegel på taken tillhörde inte vanligheterna när området byggdes. Dessutom har alla bostäder egna solfångare på taken som värmer tappvatten sommartid.Foto: Anna Lefvert

Foto:

Västervik2008-11-11 00:07
Sopsortering, stora fönster, trägolv, tegeltak och helkaklade badrum. Det låter väl som vilket bostadsområde som helst? Men när man planerade och byggde ekobyn Understenshöjden i södra Stockholm i början av 1990-talet var allt sådant nytt. Lägg därtill solfångare på taket, miljövänliga byggmaterial, urinseparerande toaletter och grön el, så förstår man bättre att det här området varken var eller är som alla andra.- Om jag skulle bygga i dag skulle jag bygga passivhus. Men det begreppet fanns inte då, säger Mia Torpe, som var initiativtagare till byn och i dag är miljöchef på HSB.I dag ligger fokus i miljöbyggandet till stor del på hur man minskar energiåtgången. Då handlade debatten främst om sjuka hus. Arbetsgruppen som planerade Understenshöjden ville välja miljövänliga och sunda material som inte emitterade gifter till inomhusluften, möglade eller framkallade allergier.- Vi försökte ha ett kretsloppstänkande kring allt från energikällor till materialval. Kretsloppstänkandet var väldigt nytt då, säger Mia Torpe.I stället för plastmattor i badrum helkaklades de och fick klinker på golven med vattenburen golvvärme under. Något få lyfter på ögonbrynen åt i dag. Däremot är badrummens konstruktion bakom kaklet desto mer intressant i dag, när man relativt nyligen upptäckt att pappersklädda gipsskivor är en grogrund för mögel. I Understenshöjden murades badrumsväggarna helt i tegel och isolerades med perlit, oorganiska material som varken kan ruttna eller mögla av fukt. - Vi ville egentligen inte ha några tätskikt alls i badrummen, utan en konstruktion där fukten kan vandra ut genom väggarna och golven, men det satte försäkringsbolagen stopp för. Vi var tvungna att ha tätskikt i golven och vid duscharna, berättar Mia Torpe.Trots att miljötänket är så genomarbetat här, vill Mia Torpe ändå understryka att den visuella miljön är minst lika viktig - och var nyskapande vid tiden för byggandet. Massiva trägolv, högt i tak, stora fönster och material som åldras vackert har blivit allt mer efterfrågat i nybyggnation.- Och det är framförallt skönheten i vårt område som gjort att de få familjer som sålt gjort stora vinster när de sålt. Det är en väldigt vacker boendemiljö.
Fakta
Understenshöjden ligger i området Björkhagen i södra Stockholm.44 lägenheter, radhus och enplanshus upplåts som bostadsrätter. Ingen kö finns. Sedan inflyttningen har endast nio hushåll bytt ägare.Ingen bostad är den andra lik. Understenshöjden var först med så kallade tillval.Området planerades helt efter naturen, man byggde utan att spränga i berg och sparade alla befintliga träd som fanns.Fasaderna är målade med järnvitriol.Väggarna har en trästomme och är isolerad med lös cellulosafiber som klarar att transportera fukt bättre än vanlig mineralullsisolering.Taken har lertegelpannor.Alla hushåll har egna solfångare på taken som värmer tappvattnet sommartid.Hela området har en gemensam pelletspanna för uppvärmning.Hushållselen kommer från förnyelsebara energikällor som till exempel vindkraft. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om