Ica-butikerna runtom i Sverige ökade sin försäljning av ekologiska varor med 18 procent under 2016 jämfört med 2015, skriver Ica i ett pressmeddelande. Den bilden stämmer även för Västervik.
– Ja, vi ökade ekoförsäljningen med ungefär 20 procent förra året. Det vi säljer mest av är bananer och mellanmjölk, säger Katharina Arvidsson, Ica-handlare på Ica Maxi.
Utbudet på ekologiska varor utökas hela tiden och det blir mer att välja på.
– Vi märker ut det ekologiska i hyllorna med tydlig information så det ska vara lätt att hitta.
För 2017 tror hon att tomater kommer komma starkt. Även kaffe och te där Fair Trade-märkningen har ökat konsumenternas medvetenhet när det gäller arbetsförhållanden för de som odlar och förädlar råvarorna.
– Närproducerade varor ökar faktiskt ännu mer än det ekologiska.
Ica Maxi är med i olika kampanjer och samarbeten för att upplysa kunderna och kunna erbjuda varor som har haft kort fraktväg. Det gynnar även regionala producenter och den svenska arbetsmarknaden menar Katharina Arvidsson.
Ett exempel på närproducerat är "Redig mat från trakten" som är ett samarbete mellan tio Ica Maxi-butiker och Lrf (Lantbrukarnas Riksförbund) i regionen Blekinge, Öland och Småland. Tillsammans ringar de in det lokala och lyfter matproduktionen i området.
– I samarbetet med Lrf vill vi öka medvetenheten hos konsumenterna. Varför det är bra att köpa närproducerat, säger Martin Kristiansson som är teamleader för färskvaror på Ica Maxi.
Han fortsätter:
– Vi i Sverige har den bästa djurhållningen, minst antibiotika och äggen är fria från salmonella. I och med "Redig mat från trakten" har vi haft lantbrukare här på besök som pratat med kunder och berättat om sina gårdar.
Kunderna Bernt och Anita Ahlström säger att de inte handlar så mycket ekologiskt. De satsar på närproducerat.
– För oss ska det vara Svenskt kött. Vi köper aldrig något annat. Mjölken vi köper ska vara från Småland, säger de.
Katrin Pettersson, däremot, köper inte ekologiskt eller närproducerat så ofta.
– För mig är pris och kvalitet det vikigaste, säger hon.
I Gamleby håller Ica-handlare Anders Eklöf med om att det ekologiska sortimentet hela tiden ökar.
– Men det som begränsar försäljningen är tillgången på varor. Så hårt tryck är det.
De områden ökat mest i Gamleby är frukt och grönt men också mejeriprodukter.
– På mejeri är det en smygande volymökning.