Egen påse till gympakläderna

Snart börjar skolan - och idrottslektionerna. Svettiga gympakläder bland böcker och block är ingen trevlig blandning. En egen gympapåse till kläderna syr man lätt själv. Och namnet skriver man på med textilfärg.

Många färger. Det finns massor av olika sorters textilfärger att välja mellan i hobbyaffärerna. Glitter, guld och till och med självlysande färger!

Många färger. Det finns massor av olika sorters textilfärger att välja mellan i hobbyaffärerna. Glitter, guld och till och med självlysande färger!

Foto:

Västervik2005-08-13 00:25
I hobbyaffärerna finns massor av olika sorters textilfärg att välja mellan.
Textilfärger finns numera i massor av olika sorter och färger. Det finns färger för mörka tyger och för ljusa. Färger som sjunker in fint i tyget och andra som man kan måla som tjocka reliefmönster med. Glitter och guld, eller till och med färger som blir självlysande i mörker!
Att hålla på med textilfärg är jätteroligt och kan få nästan vilket tyg som helst att bli fint.

En egen gympapåse att ha svettiga sportkläder eller blöta badkläder i är en perfekt grej att göra personlig med textilfärg. Vanlig vit eller svart lakansväv fungerar bra att använda. Då blir påsen inte vattentät, men å andra sidan luktar det inte lika surt när man kommer hem...
Vill man använda något vattentätt tyg måste man kontrollera att textilfärgen som man ska använda fäster på det tyget innan man sätter igång.
Börja med att tvätta tyget en gång. Många tyger har nämligen ett ämne i sig för att tyget ska hålla sig slätt. Det ämnet försvinner när man tvättar tyget första gången, men kan annars göra att textilfärgen inte fäster lika bra. Och man vill ju inte att färgen ska rinna iväg i första tvätten!

Till våra påsar köpte vi vanlig svart och vit lakansväv. Den brukar vara ganska billig och är oftast 150 centimeter bred. 50 centimeter långt räcker bra till en gymnastikpåse.
Börja med att sick-sacka sidorna så tyget inte repar upp sig i tvätten. Sedan är det bara att sätta på tvättmaskinen.
När tyget är tvättat och torrt igen stryker du det så att det blir helt slätt. Vik det dubbelt på samma sätt som det låg när du köpte det. Sy ihop sidorna så att tyget bildar en påse. På ena sidan lämnar du en liten bit öppen längst upp mot stadkanterna så att det går att få i en snodd att dra ihop påsen med.
Vik ned kanten runt påsens öppning och sy en kanal för snodden. Nu är påsen klar för färgsättning!

Att hålla på med textilfärger är jätteroligt och man kan använda sig av en massa olika metoder. Vill man ha väldigt perfekta bokstäver kan man skära ut en schablon i plast och sedan stöppla på färgen. Men det kan också bli riktigt fint att bara måla med fri hand. Skriv ditt namn eller måla något fint mönster. Fiskar passar kanske bra till badkläderna?
Om man tycker att det är svårt att måla med pensel finns också särskilda kritor med textilfärg.
En nyare slags textilfärg är den som man trycker direkt ur flaskan på tyget. Man skriver helt enkelt med färgflaskans pip. Färgen blir som en sträng som lägger sig utanpå tyget som ett reliefmönster.

När man är färdig med färgen måste den få torka ordentligt. Men för att textilfärgen ska sitta kvar i tvätten måste den fixeras. De flesta textilfärger fixerar man genom att värma tyget med strykjärn från baksidan. Någon minut brukar räcka, men man ska alltid läsa på bruksanvisningen för den färg man köpt. Vissa textilfärger kan man fixera i ugnen också. Tänk också på att påsen bara kan tvättas så varmt som textilfärgen tillåter.
När du fixerat textilfärgen är det dags att trä i en snodd i påsens kanal. Snodden behöver vara ungefär en och en halv meter lång. Använd en säkerhetsnål för att trä i snodden i kanalen. Knyt ihop ändarna så att de inte försvinner in i kanalen igen.

Vill man kan man också sy av hörnen i botten på påsen, så att den får en botten. Vänd ut och in på den och vik en snibb vid varje hörn så att sidosömmen hamnar i mitten av snibben. Sy en raksöm rakt över hörnet några centimeter från snibbens topp. Gör likadant på andra hörnet. Vänd påsen rätt igen. Idrottslektionerna kan börja!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om