Eftersupning kan bli kriminellt

Ett enigt socialutskott har enats om att kriminalisera den så kallade eftersupningen, där människor klarar sig undan ansvar för rattfylleri genom att hävda att man druckit efter en olycka.

Västervik2011-03-17 14:04

- Jag är nöjd med att vi förutom den strategi som regeringen redovisat, som har ett starkt fokus på barn och ungdomar, också kommit fram till ett förslag där även Alliansens partigrupper nu tar bladet från munnen och vill kriminalisera eftersupning, säger riksdagsman Anders Andersson i Järnforsen.

- Detta har varit en linje som vi kristdemokrater haft sedan tidigare. Nu har frågan baxats så långt att också alla övriga partier står bakom denna linje. Det har aldrig varit rimligt att någon ska kunna skylla på att man druckit alkohol efter en trafikolycka och därför komma lättare undan ansvar och straff.

- Beslutet i socialutskottet är ett tydligt tecken på att vi inte ska acceptera några kryphål när det gäller alkohol och trafik, säger Anders Andersson.

Det är regeringens förslag till ANDT-strategi (en samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopning- och tobakspolitiken), som socialutskottet nu ställt sig enigt bakom. Man går dock längre den på den punkt som gäller den så kallade eftersupningen, en fråga som har diskuterats sedan 1940-talet.

- Vi anser att det finns starka skäl att kriminalisera eftersupning nu. Det förefaller bli allt vanligare att man skyller på att man druckit alkohol efter en trafikolycka i stället för att erkänna att man kört rattfull. Det är orimligt att man ska komma lättare undan ansvar på detta sätt. Det vill vi stävja. Antalet utredningar på Rättsmedicinalverket har ökat med ökat med 30 procent mellan 2009 och 2010, säger Anders Andersson.

Riksdagen beslutar i frågan 30 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om