Efterlängtad underskrift

Spärren mot Valstadsskolan hävd efter salmonellasanering.

Västervik2003-10-23 01:00
- Det här var efterlängtat, mös Valstadsskolans rektor Lars-Gunnar Fransson när veterinären Nils Carlsson plockade fram pappren.
Överst på ett av pappren står "hävande av spärr". I nästan exakt fyra månader har Valstadsskolans svinstallar varit spärrade.
Det har dels inneburit restriktioner i driften, dels att ingen undervisning kunnat bedrivas i stallarna.
Allt började, liksom för två andra grisuppfödare i kommunen, med det salmonellalarm som kom i somras från Östergötland. Salmonella hade spritts med fodret från Lantmännens fabrik i Norrköping. Prover togs hos de svinuppfödare i regionen som var kunder hos fabriken. På Valstadsskolan hittades smitta i två djurboxar.
410 djur fick avlivas på plats på skolan i Gamleby. Anledningen var inte att de var sjuka, men att det var nödvändigt för att tömma utrymmen så att saneringen kunde inledas.
Ytterligare 300 grisar har under de här månaderna skickats till särslakt. Det innebär slakt på slakteri med särskilda restriktioner för det fall att djuret skulle bära på smitta.
En grupp grisar, modersuggorna, har undgått slakt. Genom att dubbeltesta djuren och låta dem gå utomhus har deras liv kunnat sparas när de invändiga lokalerna tvättats och sanerats.
- Tur i oturen så inträffade det här på sommaren när det bara fanns anställd personal på Valstadsskolan, berättar rektor Lars-Gunnar Fransson.
Vad salmonellalarmet kostat skolan är ännu oklart. Anticimex anlitades för att tvätta stallarna. till det kommer desinficeringskostnader.
Vissa trädetaljer har inte kunnat desinficerats utan fått bytas ut.
- Hittills har vi bara fått fakturor på en tredjedel av kostnaden för tvätten, men jag tror att det kommer att landa på 500-600000 kronor, säger Lars-Gunnar Fransson.
Han hoppas att skolan ska bli ersatt till 100 procent för de kostnader man haft. Skolan är till exempel med i det frivilliga skyddsprogam som ska ge kostnadstäckning upp till 70 procent.
- Men så finns det sånt som man inte kan sätta en prislapp på, som att inte kunna ge eleverna undervisning, säger Fransson.
I skolans planering hade man räknat med att svinstallarna skulle vara stängda för undervisning hela höstterminen. Nu kan förmodligen undervisningen sätta igång tidigare än så.
Har eleverna märkt av salmonellalarmet på ytterligare vis?
- Nej, men när de kom tillbaka från sommarlovet fanns det många frågor. De undrade över risken för att föra med sig smitta från skolan till djuren hemma, berättar Lars-Gunnar Fransson.
Frågorna fick sina svar genom att veterinären Nils Carlsson höll en information med eleverna.
Fortfarande återstår en del saneringsarbete för Valstadsskolan. Slaktsvinstallarna ska tvättas och desinficeras. Därefter ska ytterligare en provtagning göras. Om en eller två veckor ska även den delen av anläggningen vara friförklarad.
I kommunen finns ytterligare en salmonelladrabbad gård där saneringsarbete återstår, Ottinge.
- Den är partiellt friförklarad, säger Nils Carlsson, veterinär.
Det innebär att delar av gården åter kan ta emot grisar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om