Socialdemokraterna blev största parti, och Moderaterna näst störst. Däremot kommer småpartiernas stöd krävas för att få ihop en majoritet. Och problemet med koalitioner som bygger på många små partier är att alla ju vill få igenom sin egen politik. Men Harald Hjalmarsson (M) har oavsett en lättare uppgift än Dan Nilsson (S). Hjalmarsson behöver få L och SD att samarbeta. Nilsson behöver dels locka tillbaka WP och L, och även få dem att samarbeta med V.
Västerviks fullmäktige har 57 mandat. För att nå en majoritet krävs alltså 29 mandat.
HÖGERBLOCKET
Först verkade det som att inget av ”blocken” skulle få majoritet i Västervik. Sedan knep Moderaterna det avgörande mandatet i fullmäktige.
Harald Hjalmarsson (M) gläds åt nyheten när vi når honom under måndagseftermiddagen.
– Det är väldigt glada nyheter, nu gäller det att låta resultatet sjunka in och se framåt och inte bakåt.
Moderaterna växer med 3,1 procent. De får 23,3 av rösterna, och 13 mandat.
Wästerviksalliansen (WÄAL) med M, L, KD och WP skulle nå 20 mandat. Med stöd av SD skulle de få 29 mandat – alltså majoritet. Liberalerna har sagt att de kan ha en ”dialog”, men inte vara ”beroende av” SD.
Westerwikspartiet får två mandat. Partiets förstanamn Jonas Jalkteg stänger inte dörren för någon.
– Men V, MP och SD står långt ifrån oss i många sakfrågor, tillägger han.
– Det borde vara enkelt för Harald att få ihop, tror dock Sverigedemokraternas ordförande Dan Larsen.
Men L och WP är inte så förtjusta i er?
– WP har sagt att de kan samarbeta med alla, och Liberalerna har bara två mandat. Vill de ha en ekonomisk förändring i kommunen då är det det här som är faktum. Vi kanske inte är överens i alla frågor, men vi båda får ge och ta, säger Larsen.
Han säger att SD inte tänker kompromissa bort ”sin storlek”.
– Vi är näst största parti på högersidan, och det är logiskt att jag blir vice ordförande i kommunstyrelsen och att vi får höga poster i nämnder och bolag. Vi kommer heller inte vika oss i att vi behöver jobba hårdare med näringslivet, underlätta regler för företagare och också locka fler företag till Västervik och till landsbygden.
Liberalerna har sagt att de inte till vara beroende av SD. Kan Hjalmarsson få L att samarbeta med SD?
– Alla vill ju Västerviks bästa. Min ingång är att visa stor respekt för de olika viljorna i partierna. Man kan inte utgå från att de ska lägga motståndet mot SD bakom sig. Samtidigt måste alla vara ödmjuka och vilja lyssna på varandra. När jag säger att vi ska titta framåt menar jag att vi ska göra något som är bra för Västervik även om fyra år, säger Hjalmarsson.
DE RÖDGRÖNA
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet skulle tillsammans få 23 mandat. Ett alternativ är att försöka locka tillbaka WP och L, som i första hand diskuterar med WÄAL. Då får de 27 mandat. De skulle då behöva stöd från V för att bilda en majoritet och få 30 mandat. L har dock har stängt dörren för V.
Dan Nilsson (S) öppnar för samarbete med alla partier "som står upp för människors lika värde, och emot främlingsfientlighet", säger han under måndagsmorgonen.
Så alla utom SD?
– Ja, i princip.
Nilsson hoppas också att samarbetet med L och WP kan fortsätta.
– Min upplevelse är att vi haft ett bra samarbete där de har fått gott genomslag för sin politik, både när det gäller skola och kultur. Det är frågor jag också tycker är viktiga.
L har stängt dörren för V. Hur ska den ekvationen gå ihop? Kan du få L och V att samarbeta?
– Det är svårt att svara på i nuläget. Min erfarenhet är ändå att i lokal politik diskuteras sakfrågor mer än ideologi. Knäckfrågan är om Liberalerna vill släppa fram Sverigedemokraternas politik, säger Nilson.
Centerpartiet tappade både nationellt och lokalt. Kommunens förstanamn Fredrik Lindwall är besviken.
– Det är en tro på individen och demokratin som går förlorad. Uppenbarligen vill väljarna ha ett mer auktoritärt styre.
Lindwall säger att en valteknisk samverkan, där S, C och MP får stöd av V, skulle vara möjlig för att hålla SD ute. C skulle också kunna sälla sig till WÄAL och SD. Men även om C gärna samarbetar med de borgerliga partierna så vill de inte att SD ska få inflytande.
– Det är ju det som är dilemmat. Vi vill inte ha in SD.
Men kanske finns det okonventionella lösningar bland de etablerade partierna.
– Socialdemokraterna har inte heller mycket till övers för SD:s politik. Så ett S-M-samarbete är ju också möjligt, säger Lindwall.
Men då blir ni överflödiga, om S och M går ihop och får 30 mandat.
– Ja, det ger oss mindre möjlighet att få gehör för vår politik. Å andra sidan kan vår politik bli tydligare när vi kan lägga mer motioner som opposition, vilket vi inte kan i styrande majoritet.
JOKERN I LEKEN: V
Även om Vänstern bara har tre mandat, är det tre mandat som kan tippa majoritetsbägaren till de rödgrönas fördel. V kommer rösta emot ett styre där SD ingår.
Partiets förstenamn, Daniel Gynnerfelt, är tydlig med att han kan tänka sig att samarbeta med samtliga partier förutom SD.
– Vi kommer kämpa för att det ska bli ett styre som driver så mycket vänsterpartistisk politik som möjligt, och för att högerpopulistiska partier inte ska ha något att säga till om. Det har varit vår inställning hela tiden. WP och L kan vi absoluta samtala med.
Föredrar ni Dan Nilsson före Harald Hjalmarsson?
– Nej det säger vi inte. Det har vi inte bestämt än. Om partierna vill diskutera med oss så är vi alltid öppna för samtal.
S-M-MITTEN?
S och M ihop skulle få majoritet med 30 mandat och bara två partier. Är det möjligt?
– Just nu är utgångspunkten att bygga vidare på det borgerliga, säger Hjalmarsson, och fortsätter:
– Vi i det borgerliga blocket tycker lika i många frågor. Vi tycker inte riktigt lika med S i så många frågor. Men jag pratar gärna med alla. Nationellt har det målats upp som att stämningen mellan S och M är ganska hård, men lokalt är det ändå ganska trevlig stämning.
S å sin sida är inte heller främmande för ett S-M-styre.
– Jag stänger inga sådana dörrar. Det gäller att vara öppen och ödmjuk men ändå kunna fortsätta ta kommunen framåt, säger Nilsson.
Även Tomas Kronståhl (S) som ser ut att behålla sin riksdagsplats, tror att S och M skulle gynnas av att samarbeta, både nationellt och lokalt.
– S har i stort sett har oförändrat resultat i kommunen, och M gått framåt något. Det är inte två förlorarpartier som skulle gå samman, säger han.
Det finns mer att läsa på VT.se.