Det var i söndags som stormen drog in över södra Östergötland och östra Kalmar län. I Västervik var under perioder 200-250 abonnenter utan ström. Abonnenterna har fått strömmen tillbaka, men för Eon återstår ett stort jobb.
Nu har kraftbolaget 60 man, fyra helikoptrar och ett antal drönare ute i Östergötland och Kalmar län för att säkra ledningsnätet. Bara i norra Småland är det 250 mil som ska sökas av. Spaningen med helikopter kommer att fortsätta under fredagen, och om det behövs under helgen.
Det man letar efter är träd som vilar mot ledningarna. Visserligen är de flesta ledningar i dag vädersäkrade med plastinkapsling, och ska tåla vikten av två, tre träd, men risken är att isoleringen skavs sönder om träden får ligga kvar.
– Vi söker framförallt av de sträckor som vi misstänker varit drabbade, säger regionchef Björn Persson.
Arbetet med att få bort träden är riskfyllt och kräver noggrannhet:
– Det är många riskfyllda moment kvar att åtgärda, så det handlar om att arbeta lugnt, metodiskt och strukturerat för att undvika incidenter och olyckstillbud, säger Björn Persson i en presskommentar.
Hittills har man hittat flera hundra träd. Eon tar också tacksamt emot tips från allmänheten, men varnar privatpersoner och skogsägare för att själva försöka få bort träden. Istället för att göra jobbet själva uppmanas de att göra en anmälan på Eons digitala tjänst.
Eon säger att arbetet är farligt, och kraftbolaget har bättre resurser till hands än en vanlig skogsägare. På torsdagseftermiddagen hoppas bolaget få verktyget "gripen" i aktion. Det är ett aggregat som monteras på en helikopter, och med hjälp av det kan man lyfta bort träd från ledningarna.
– Det flygs ner i dag, och vi hoppas kunna använda det i eftermiddag, och så fortsätter vi under fredagen, säger Björn Persson på torsdagsförmiddagen.
I princip har Eon tre metoder för att få bort ledningarna: Med handkraft och motorsåg, med hjälp av helikopter och den tredje är att spränga bort träden. Sprängningar används för de allra svåraste fallen.
– Att använda helikopter och sprängningar har två fördelar. Den ena är säkerheten för de som jobbar, och den andra är un kundens perspektiv. Under arbetet behöver vi inte bryta strömmen, säger Björn Persson.