– Sen vart det kört. Vovven vågar inte gå ut längre, berättar Kerstins man Stefan Arkström.
Fyrverkeriet small till precis när Kerstin skulle öppna ytterdörren, och Sam var på väg ut. Både Stefan och Kerstin bedömer nu att hunden associerar dörren ut ur huset, med höga ljud. Något som resulterar i att han knappt vågar gå ut.
– Dagen efter drog han klorna i gruset när vi skulle gå ut från tomten, förklarar Kerstin.
Både husse och matte är erfarna hundägare. Den senaste jycken, Sam, har de haft i sju år. Tidigare har smällar inte varit något större problem för Sam, men detta förändrades då han för drygt ett halvår sedan förlorade synen. Nu när det smäller blir han mer orolig, troligtvis eftersom det är svårare för honom att avgöra varifrån smällen inträffar. Befinner sig Sam inomhus upplever inte ägarna att han har samma rädsla.
– Då känner han sig mer trygg, säger Stefan.
Hur påverkar det här illegala fyrverkerismällandet er vardag?
– Jag får ta med Sam i bilen och köra ut i skogen. Morgon, lunch och kväll, säger Kerstin.
I skogen är det vanligtvis mer lugnt och trots sin i stort sett obefintliga syn så stortrivs Sam i skogsmiljön. Den lösning som fungerar för paret är dock inte given alla hundägare.
– Det är ju inte alla som kan ta bilen ut i skogen sådär. Tidigare har vi nog inte riktigt tänkt på den här problematiken som uppstår inför nyår, säger Kerstin.
Problematiken som paret tar upp handlar om att folk väljer att smälla fyrverkeri innan att det är tillåtet. Varken Kerstin eller Stefan är i sig några motståndare till fyrverkerier, men blir upprörda när personer börjar smälla utanför utsatt tid. De har full förståelse för att vissa personer tycker det är kul att smälla. Om man i så fall håller sig till de utsatta tiderna skapar man mindre problem för hundägarna. Då är det enklare att förbereda sig.
– Man hör ju om vissa som ger sig ut på landet eller till sommarstugorna för att få det lugnt för hunden på nyårsafton.
Samtidigt ser makarna andra problem med smälltraditionen: Andra djur far också illa samtidigt som nedskräpning ofta följer.
– Personer som vanligtvis inte skulle slänga ett tuggummipapper på gatan lämnar massor skräp bakom sig. Förra året såg det ut som slagfält på gatan utanför oss, berättar Stefan.