Efter schaktningen: Fler träd i vägen vid flygplatsen

Fler hinder återstår, innan den förlängda banan på Västerviks flygplats kan användas som det var tänkt. Bland annat träd.

Det är främst träden på vänstra sidan av vägen som diskussionen gäller.

Det är främst träden på vänstra sidan av vägen som diskussionen gäller.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2020-12-04 07:00

Vi har tidigare berättat att en schaktning och avverkning har utförts i anslutning till flygplatsen, för att ta bort hinder som påverkar flygsäkerheten.

En del av arbetena i den norra delen av området har emellertid skett på privat mark. Saken har polisanmälts som skadegörelse.

Det har också gjorts en anmälan till polisen om brott mot fornminneslagen, då fornlämningar i form av odlingsrösen har skadats vid arbetena.

Ralph Löfberg, chef för flygplatsen, har förklarat att det som hänt var en olyckshändelse. Syftet vara att öka flygsäkerheten.

– Tanken var god, men det har gått fel till. Jag beklagar att det har hänt, sa han i en intervju efteråt.

Men det är inte bara i det här området som det finns hinder av det här slaget. I södra delen av flygplatsen, den del där banan förlängdes, finns det också träd på privat mark i närheten som påverkar möjligheten att använda flygplatsen. Där handlar det om skogsområdet på södra sidan om vägen mot Falla och Svinnersbo.

Daniel Niklasson, kommunens samhällsbyggnadschef, säger att det är flera markägare runt flygplatsen som är berörda. Kommunens ambition är att i första hand försöka hitta frivilliga lösningar, innan man låter Lantmäteriet göra en myndighetsbedömning av om intrånget är rimligt och vad i så fall ersättningen ska bli.

– Vi har fört diskussioner till och från ända sedan förlängningen av banan gjordes, säger han.

Någon överenskommelse har ännu inte träffats, då kommun och markägare har olika uppfattning om värdet på den aktuella skogsmarken.

Ärendet hos Lantmäteriet är för tillfället lite vilande, då det krävs syn på plats, och något sådant är inte aktuellt nu under coronapandemin.

För att flygplatsen i Mommehål ska kunna användas som det var tänkt, till bland annat ambulansflyg, behöver också en inflygningsprocedur tas fram och godkännas. Det är i korthet en anvisning till hur man landar och lyfter och hur man gör vid olika avvikelser, till exempel om det är ett hinder på banan.

Parallellt med det här pågår en översyn av Transportstyrelsens nationella föreskrifter för vad som ska gälla vid inflygning.

Daniel Niklasson vågar inte spekulera i hur lång tid allt detta kan ta, eftersom det är en hel del saker som kommunen inte råder över och inte heller kan skynda på.

– Det är en ganska lång och krokig väg, med många steg, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!