Efter rondelldebatten: Båda parter har ett ansvar

Vem ska stanna när en bilist möter en cyklist vid övergångsställen i samband med en cirkulationsplats? Vi reder ut trafikdebatten.

Både cyklister och bilister har skyldigheter när de möts efter en cirkulationsplats.

Både cyklister och bilister har skyldigheter när de möts efter en cirkulationsplats.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2021-01-19 20:00

I måndagens tidning publicerades en artikel om trafikregler vid cirkulationsplatser. Efter publiceringen startades en livlig diskussion på vår Facebooksida, där läsare debatterade huruvida man som bilist faktiskt behöver stanna för en cyklist som kommer farande över ett övergångsställe, när man svänger ut ur en cirkulationsplats.

"Cyklister och mopedister får använda övergångsställen, men bilförarna har ingen väjningsplikt mot dem", skriver Niclas Andersson.

"Bilister ska lämna företräde för alla när de kör ut ur rondell. Men inte vid andra övergångsställen. Enbart vid cykelöverfart", skriver Susanne Andersson.

Vi ställde än en gång frågan till Carl-Johan Monell, trafiklärare på Västerviks trafikskola.

När man som bilist svänger ut från en cirkulationsplats, ska man stanna för någon som cyklar över övergångsstället?

– I teorin nej. I praktiken ja, svarar han.

Då är det alltså inte lag på att stanna för cyklisterna, men du rekommenderar att man gör det?

– Så kan man säga. Det är bara lag om det är utmärkt som cykelöverfart.

Vi ställde även frågan till Henric Delaryd, polisinspektör vid polisen i Västervik.

– Som jag ser det så har man väjningsplikt gentemot de cyklister som redan är på övergångsstället och de som precis ska köra ut på detsamma, men ingen generell väjningsplikt, svarar Delaryd i ett mejl.

Monell refererar till en rättspromemoria från åklagarmyndigheten, som i sin tur refererar till trafikförordningen. Där står att bilister ska släppa förbi cyklister som kommer på en cykelpassage efter en cirkulation. Samtidigt får bilister inte svänga om det inte kan ske utan hinder för den trafik som befinner sig på körbanan man svänger in på.

Men den cyklist som lämnar cykelbanan och tar sig ut på körbanan har väjningsplikt för korsande trafik. Både bilister och cyklister har alltså skyldigheter.

Vidare bedömer åklagarmyndigheten att det är "naturligt att bilisten har en väjningsplikt mot bakgrund av att cyklisten är den mest oskyddade trafikanten".

– I grund och botten handlar det om gemensamt ansvar, påpekar Monell.

I en av våra tidigare artiklar om regler för cyklister, sa Monell såhär:

– Man behöver ingen utbildning för att cykla, men det behöver man för att köra bil. Det spelar ingen roll vilka regler vi har, det kommer alltid finnas någon som struntar i dem. Då får man tänka hur man ska göra så att det inte uppstår fara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!