Kollektivtrafiken i vårt län har tvärbromsat under pandemin och tappat omkring hälften av biljettintäkterna. Nu vill både majoriteten (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna) och partier i oppositionen göra en omstart.
Vänsterpartiet, som presenterade sitt budgetförslag på onsdagen, vill erbjuda ett kraftigt rabatterat årskort. Priset för ett årskort skulle om partiet fick bestämma bli 3 650 kronor per år, eller 305 kronor per månad. Ett 30-dagarskort för en vuxen kostar idag 1 640 kronor, om man vill kunna åka i hela länet.
– Vi kan inte få fler resenärer om vi lägger ner linjer och höjer priserna, säger Lena Granath (V), politisk sekreterare och ledamot i regionfullmäktige.
Summan Vänsterpartiet vill lägga på detta är densamma som majoriteten vill satsa på att kicka igång kollektivtrafiken igen, det vill säga fem miljoner kronor.
I majoritetens förslag finns inga generella biljettprissänkningar, däremot en ökad marknadsföring av bussar och tåg i länet, samt satsningar på olika erbjudanden. Däribland finns en så kallad flexbiljett, som passar den som inte pendlar varje dag. Karin Helmersson (C), regionråd, säger att det är svårt att göra några större prissänkningar i det ekonomiska läge som är nu.
– Vi behöver få trafiken på fötter igen först, det är ju skattemedel vi använder.
Vänsterpartiets regionråd Linda Fleetwood menar dock att en satsning på sänkta priser kommer löna sig i längden och hänvisar till ett projekt i Wien, där man lyckades tredubbla trafiken genom att sänka biljettpriserna. Även i Kalmar har kommunen subventionerat månadskort och på så sätt ökat trafiken.
Även Moderaterna och Kristdemokraterna vill sänka priserna – och tänker sig att på så sätt få in större intäkter.
– Vi vill ha differentierade biljettpriser. Under peak-tider, när många åker, bibehåller vi biljettpriserna. Övriga tider sänker vi biljettpriserna med 15 procent. På det här sättet skulle vi öka intäkterna med 24 miljoner kronor, säger Jimmy Loord (KD), regionråd.
Målet är att öka antalet resenärer och samtidigt styra om trafikanternas beteende, så man slipper sätta in så många extraturer under rusningstrafik. Malin Sjölander, regionråd för Moderaterna, berättar att differentierade priser testats på andra håll med goda resultat.
M och KD vill också öka intäkterna till kollektivtrafiken genom att sälja mer reklam ombord på bussar och tåg och utreda införandet av reklam på själva fordonen. Detta skulle ge fem miljoner extra i de två partiernas gemensamma förslag till budget.
De vill också göra en särskild satsning mot äldre som åker färdtjänst och vill ta sig längre än de fyra mil utanför kommungränsen som den vanliga färdtjänsten tillåter idag.
– Vi vill införa en länsfärdtjänst, och satsar sju miljoner i vår budget på det.
När det gäller övriga punkter i de två budgetförslagen märks bland annat satsningar mot vårdpersonalen. Såväl Vänsterpartiet som de borgerliga partierna vill minska sparkravet på 0,5 procent som majoriteten lagt på samtliga verksamheter. V vill slopa sparkravet helt medan M och KD vill ta bort det från vård och kultur.
SD presenterar sitt budgetförslag på måndag. Regionrådet Martin Kirchberg uppger dock att man inte lagt in några särskilda satsningar eller besparingar på just kollektivtrafiken.