Efter "majs i bajs" – nu undersöker barnen andra frön

I våras började planteringen av grönsakerna på Kullerbyttans förskola. Tillsammans har de experimenterat och testat för att se vilka frön det blev grönsaker och frukt av.

Lana och Juni visar upp deras odling, de berättade att de har gurkor och tomater i grönsakslandet.

Lana och Juni visar upp deras odling, de berättade att de har gurkor och tomater i grönsakslandet.

Foto: Emma Petersson

Västervik2022-08-22 21:00

– Det är kul att lära sig tillsammans med barnen, för själv vet jag inte hur det funkar. Antingen kan man söka upp det på nätet eller så testar man själv, säger förskoleläraren Annelie Sjögren. 

Genom att använda sig av tomatskivor och ta vara av fröna från paprikor har de på förskolan på Sturegatan i centrala Västervik skapat sitt egna grönsaksland. Förskolans rektor Maria Markskog berättar att barnen brukar samlas i det lilla växthuset på gården.

– De är så försiktiga med grönsakerna. De brukar gå och leta efter sniglar bland plantorna, säger hon.

undefined
Lana och Juni visar upp deras odling, de berättade att de har gurkor och tomater i grönsakslandet.

Barnen får smaka på sina odlingar, när det är egenproducerade är de såklart lite extra goda.

Växthuset fick de av grannen och de har odlat allt från squash och aubergine till jordgubbar, pumpor och vindruvor. Förra året gjorde de även ett projekt de kallade för majs i bajs. Då planterade de en popcornkärna i hästbajs för att se hur det växte.

undefined
Annelie Sjögren och Maria Markskog har tillsammans barnen och pedagogerna på förskolan hjälpts åt att odla fina grönsaker.

Fikreta Mustajbasic, förskolans kock, berättar hur barnen springer till växthuset när det är dags för vattning.

– De fick ta med sig varsin tomat- eller paprikaplanta när de slutade för sommaren och nu när de kommit tillbaka berättar flera hur de fått tomater.

Innan pandemin fick barnen komma in i köket och hjälpa till. När det kom restriktioner fick de vänta utanför, men nu får de återigen komma in i köket och hjälpa Fikreta med maten. Idag var det Ebba Spårös tur och då stod det fisk med potatis och panerad zucchini på menyn.

undefined
Idag hjälpte Ebba Spårö Fikreta Mustajbasic i köket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!