Efter krisavtalet: Så hjälper Västerviks sjukhus Kalmar

Det så kallade krislägesavtalet godkändes i Kalmar på måndagen. Redan idag skickar Västerviks sjukhus personal till Kalmar för att hjälpa till i intensivvården. Hur det blir framåt är ännu svårt att säga.

I dagsläget är det inte aktuellt med något krislägesavtal för personal på Västerviks sjukhus, säger sjukhuschefen Henrik Holmberg.

I dagsläget är det inte aktuellt med något krislägesavtal för personal på Västerviks sjukhus, säger sjukhuschefen Henrik Holmberg.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström/arkiv

Västervik2021-01-12 13:00

Idag hjälper man till genom att skicka tillgänglig personal, främst anestesiläkare, från Västerviks sjukhus till Länssjukhuset i Kalmar. Där vårdas nämligen alla de som har aktiv covid-19 och behöver intensivvård. Det berättar chefläkare Anna Michaëlsson på Västerviks sjukhus.

De platserna ska man utöka på länssjukhuset, 12 platser för covidplatser är tanken att de ska bli.

– Covidpatienter kan vårdas på några intensivvårdsplatser även i Västervik men bara när de inte längre smittar, säger Anna Michaëlsson.

Krislägesavtalet rör intensivvården och sjuksköterskor och undersköterskor som vårdar covidpatienter på länssjukhuset. Men om det ytterligare kommer att påverka personal i Västervik är ännu oklart, enligt Anna Michaëlsson.

Någon liknande krisavtal för personal i Västervik är inte aktuellt.

– Nej, det är inte aktuellt i dagsläget, det gäller i nuläget bara länssjukhuset i Kalmar, säger sjukhuschefen Henrik Holmberg.

Han säger att avtalet där kan innebära förändringar även i Västervik.

– Det kan leda till att vi får andra uppdrag i det här. Exempelvis har man möjligheten att flytta operationer till oss istället, när belastningen är hög i Kalmar, säger han.

Måndagens beslut om att godkänna ett krislägesavtal gör regionen till en av sju som har ett sådant, just nu. Under tisdagen vårdades åtta covid-patienter på intensivvårdsavdelning, enligt Region Kalmar län.

Karta: Västerviks sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!