Bengt-Erik Nilsson och hans klubbkamrater har kontrollerat hastigheten på närmare 150 fordon, som klassas som tung trafik, och som passerade Almvik på E22 i somras, på en 100-sträcka.
Men lastbilar får bara köra 80 km/h.
– De största syndarna är lastbilar med släp. 85 procent av de lastbilar med släp, som passerade, körde för fort. Två körde dessutom fortare än 90 km/h, säger Bengt-Erik Nilsson, ordförande för lokalklubben för Riksförbundet M, tidigare Motormännens riksförbund.
Även hälften av de kontrollerade lastbilarna utan släp körde fortare än 90 kilometer i timmen, trots att även de bara får köra högst 80 km/h.
– Efterlevnaden är ganska dålig och tendensen är likadan i hela Sverige.
Han menar att det faktum att lastbilarna kör alldeles för fort äventyrar säkerheten på vägarna. Det blir exempelvis svårare för andra trafikanter att köra om utan att köra för fort.
– Jag är ingen polis som vill bötfälla folk, men jag vill ta reda på hur det ser ut. Om en grupp missköter sig, så innebär det att andra trafikanters liv är i fara och det vill jag inte, säger Bengt-Erik Nilsson.
Thomas Hammarström är regionchef i Småland för Sveriges åkeriföretag.
Hur kommer det sig att så många lastbilschaufförer kör för fort på svenska vägar?
– Vi vet ju inte om det är svenska eller internationella fordon som kör för fort. Vi ser oerhört allvarligt på att chaufförerna kör för fort, säger han.
Vad kan man göra åt det?
– Vi försöker stävja det på många sätt och vi informerar åkeriföretagen om hur vi ser på fortkörningar.
Sedan några år tillbaka har åkeriföretag en möjlighet att ansluta sig till branschinitiativet Fair transport, för att öppet kunna redovisa hur de ser på sitt sociala ansvar, trafiksäkerhet och miljön. Dessutom ser många åkerier till att deras fordon inte kan köra för fort genom att strypa hastigheten, enligt Thomas Hammarström.
– Vi tar verkligen tar vårt ansvar som branschorganisation. Att enskilda chaufförer kör för fort är något som varje enskilt åkeri måste se till att stävja.
Riksförbundet M:s lokalklubbar har hjälpts åt att kontrollera hur fort tung trafik kör på våra vägar. Totalt har 4 437 fordon kontrollerats i landet.
Nationellt sett körde 49 procent av chaufförerna, som färdades i lastbilar med släp, för fort, medan majoriteten av de kontrollerade lastbilarna utan släp höll hastigheten.