– Det är generationer som har handlat här, berättar Olga Papavramidou Trozell.
Det är hon, tillsammans med maken Mats Trozell, som numera styr den anrika butiken. Som vi tidigare berättat så försattes affärskedjan som tidigare ägde Andersons i konkurs. På bara några år gick butiken från vinstdrivande till en del av ett konkursbo.
– Jag älskade det jag gjorde. Tanken om att ta över butiken kom vid konkursutförsäljningen. Det var då jag fattade att Andersons skulle försvinna från Västervik, berättar Olga Papavramidou Trozell, som tidigare själv var anställd hos Andersons.
Samma dag som hon skrev in sig på Arbetsförmedlingen som arbetssökande började hon och maken smida planer på ett uppköp ur konkursboet.
– Det var en väldigt snabb process, säger Mats Trozell.
Nu, fyra veckor senare, är det dags att återigen välkomna Västerviksborna till Andersons.
De förra ägarna kunde inte driva butiken med vinst, hur tänker ni att utfallet ska bli annorlunda för er?
– Skulle det finnas en stor smyckesbutik med alla märken hade det kanske inte varit lönt, förklarar Olga Papavramidou Trozell, och syftar på butikens centrala läge. Enligt henne har de olika smyckesbutikerna i Västervik nischat sig på olika varumärken, vilket gör det möjligt att samexistera. Den stora förändringen, gentemot hur smyckesbutiken sköttes under tiden i affärskedjan, stavas flexibilitet.
– Istället för att kunderna ska behöva vänta 1-2 veckor på att få hem en beställd vara hoppas vi kunna lösa det på 1-2 dagar, säger Mats Trozell.
Den tidigare hierarkin gjorde alltså att enkla beslut kunde ta lång tid:
– Nu är det bara att plocka upp telefonen och ringa en leverantör, menar Olga Papavramidou Trozell.
Många fysiska butiker har haft svårigheter under corona. Hur ser ni på konkurrens från e-handeln?
– Jag tror att blomsteraffärer och smyckesaffärer är något som behövs i fysisk form. Ska man prova en vigselring eller klocka så vill man göra det fysiskt, säger Mats Trozell.
Huruvida paret själv kommer satsa på att föra in Andersons på e-handelsmarknaden framöver beror på hur den fysiska återöppningen artar sig. Optimismen är dock genomgående hos paret, som upplever att många har en längtan av att besöka fysiska butiker. Och om pandemiläget tillåter tror de starkt på nästa år:
– 2022 spås bli ett starkt bröllopsår, säger Mats Trozell.