Efter klagomålen: Detta ingår i Bostadsbolagets ronder

Efter att flera att flera av Västerviks bostadsbolags hyresgäster på Markörgatan klagat på reparation och underhåll har tidningen besökt bolagets driftavdelning, för att få veta mer om hur de jobbar.

Imre Jenei och Philip Enefjord är fastighetsskötare på Västerviks bostadsbolag och ett av deras uppdrag är att hålla koll på fastigheternas behov av underhåll. Planeringen sträcker sig ofta fem år framåt.

Imre Jenei och Philip Enefjord är fastighetsskötare på Västerviks bostadsbolag och ett av deras uppdrag är att hålla koll på fastigheternas behov av underhåll. Planeringen sträcker sig ofta fem år framåt.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2021-05-02 10:00

Fredrik Andersson är förvaltare och driftansvarig för områdena Midgård och Markörgatan, samt Bökensved. Han förklarar att för Bostadsbolaget är det planerade underhållet, och reparationer efter att något felanmälts, två helt skilda saker.

– Underhåll för oss är sådant som är planerat och planeringen sträcker sig ofta minst fem år framåt i tiden, reparation är något som gått sönder och måste lagas.

För att ha koll på vad som behöver åtgärdas gör fastighetsskötarna så kallade ronderingar. Då besöks alla fastigheter och i bostäder kontrollerar de lägenhetens skick.

Det som undersöks är termostater, fukt, badrumströsklar, fönstertätningar, ventilation, rörgenomförningar, energibesparing på blandare, de ser till att det finns brandvarnare, brandsläckare och brandfilt, och tar med sig felanmälningar. Ny på listan, efter besvären med vattentrycket på Markörgatan, är en undersökning av röranslutningar och inkopplingar.

Det är här fastighetsskötarna Imre Jenei och Philip Enefjord kommer in. Deras uppgift är att jobba skadeförebyggande och stötta kollegorna som har ansvar för ett visst bostadsområde. Vid ronderingarna följer de med på hembesöken för att säkerställa att samma saker görs överallt.

– Vi tittar till exempel alltid på badrumströsklar, säger Imre.

– Om det blir en översvämning i badrummet så är det den som stoppar vattnet, och en ny tröskel för 50 kronor kan vara det som hindrar att det blir en vattenskada som kostar 300 000 att åtgärda.

undefined
Flera av hyresgästerna på Markörgatan i Västervik tycker att underhållet av fastigheterna och bostäderna borde förbättras. De tycker också det tar för lång tid att få hjälp med problem.

För varje område och fastighet finns en handlingsplan med planerade åtgärder. Här ligger till exempel stambytet på Markörgatan. Handlingsplanerna utgår bland annat från det som kommer fram under ronderingarna.

En annan sak är de undersökningar som skickas ut till hyresgästerna varje år. Där framgår vad som är viktigt för hyresgästerna och vad man värdesätter i sitt boende.

– Vi går igenom svaren och gör våra handlingsplaner utefter det som kommer upp där, så det är jätteviktigt att man svarar, för det gör skillnad, säger Philip.

– Ju fler som svarar desto bättre bild får vi på vad det är som behöver göras, säger Imre.

Den parkering som byggdes ut efter att ett trygghetsboende byggts på Midgård, eller att belysningar förstärks för att öka tryggheten. Det är exempel på behov som kom fram i undersökningen, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!