Efter protesterna – så har kommunen löst ogräsproblemet

Ogräsbekämpningen på flygplatsen väckte ilska och oro bland grannarna i slutet på maj. Främst var man rädd för att kommunen skulle förgifta dricksvattnet. Nu har kommunen bestämt sig för en alternativ lösning – och kör igång med asfalteringen.

Man har använt samma metoder som ekologiska lantbrukare för att tygla vegetationen vid flygplatsen. Istället för det giftiga ogräsmedlet Roundup har man skrapat bort ogräs med hjälp utav en hyvel.

Man har använt samma metoder som ekologiska lantbrukare för att tygla vegetationen vid flygplatsen. Istället för det giftiga ogräsmedlet Roundup har man skrapat bort ogräs med hjälp utav en hyvel.

Foto: Tuva Strand

Västervik2024-06-25 16:00

– Det finns ingen risk att vattnet förgiftas. 

Det säger Christer Hermansson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Västerviks kommun som har arbetat med flygplatsen. För att kunna lägga ny asfalt på bana 33 har det varit nödvändigt att bekämpa ogräs. Annars riskerar man att det växer upp och förstör asfalten.

Tanken var först att använda det giftiga ogräsmedlet Roundup, men det rörde upp starka känslor hos grannarna eftersom att flygplatsen ligger precis bredvid Hjorten, en sjö där Västerviksborna hämtar sitt dricksvatten. Man var rädd för att giftet skulle nå vattenskyddsområdet. 

Ett tag efter att VT kontaktat kommunen återkom de med besked om att metoden skulle skrotas. Marken skulle inte besprutas. 

Därefter åkte kommunen tillbaka till platsen för att göra en ny bedömning.

undefined
Vattenskyddsområdet angränsar till flygplatsen där man skulle ha använt giftet Roundup för att ta bort ogräs.

Christer Hermansson förklarar:

– Då kunde vi konstatera att medel inte behövdes. Man skrapade bort ogräset med hjälp av en hyvel. River man upp gräset så dör det. Jordbrukare som bedriver ekologiskt jordbruk gör på samma sätt. Vi har gjort en bedömning att det räcker för att ta bort risken att asfalten förstörs.

undefined
Det enda bekämpningsmedlet i sikte är en femlitersförpackning ättika mot ogräs.

Leif Facius från närliggande Mommehåls gård är en av de röster som protesterat högst i samband med bygget. Trots att kommunen nu försäkrar oss och honom om att man använt mekaniska metoder är han skeptisk. 

– Det tror jag inte på, jag har själv varit asfaltsläggare och jag vet vad dom sprutar med. Jag vill att man ska göra jordprover för att kunna se hur det såg ut innan och efter.

På flygplatsen är det hursomhelst tydligt att ogräset har försvunnit. Rand efter rand läggs asfalt där det tidigare varit gräs. När VT besöker platsen på måndagen och frågar arbetarna om det har använts något ogräsmedel i arbetet skrattar de och håller fram en dunk med ättika mot ogräs. Inget annat, poängterar de. 

Roundup innehåller glyfosat och är ett omstritt men tillåtet bekämpningsmedel. Det används för att bekämpa ogräs och andra oönskade växter. Bekämpningsmedel som innehåller glyfosat används bland annat inom jordbruket, på banvallar och grusplaner. Det är dock inte tillåtet att använda bekämpningsmedel i bland annat hemträdgårdar, kolonilotter och på skolgårdar.

Glyfosat dödar växter, svampar och mikroorganismer men enligt Livsmedelsverket krävs mycket höga doser för att djur eller människor ska skadas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!