Efter felet: Nu kan man åter hämta ut självtester

Under onsdagen gick etikettskrivaren på apoteket Lejonet i Västervik sönder och efter det kunde ingen hämta ut självtest för covid-19.

Just nu kan ingen testa sig för covid-19 i Västervik.

Just nu kan ingen testa sig för covid-19 i Västervik.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2020-10-15 11:02

– Ja det är fruktansvärt beklagligt, säger Mats Wennberg, apotekare och ansvarig för provtagningsverksamheten i bland annat Kalmar län. 

I Västerviks kommun är det endast på apoteket Lejonet man kan hämta ut självtester. Skrivaren som är trasig hanterar etiketterna som sätts på provröret och utan de etiketterna kan testerna alltså inte hämtas ut.

Mats Wennberg säger att en reparatör är på väg och att felet ska vara lagat under torsdagen. 

– Jag hoppas det löser sig fortare än kvickt, ju fortare man kan göra sitt prov och få veta att man är smittad eller inte, ju bättre. 

Hur många kan ha drabbats?

– Det vågar jag inte säga, men det är säkerligen 10 till 20 personer.

Enligt Andreas Delphin, samordnare på region Kalmar län, är 36 personer bokade för att hämta ut självtester under torsdagen. 

Är det rimligt att det bara finns ett enda apotek i en så stor kommun som Västervik som tillhandahåller coronatester?

– Rimligt och rimligt, det är bara Apoteket AB som har avtal med folkhälsomyndigheten. Men det är klart det är önskvärt att det skulle finnas flera, säger Andreas Delphin.

När självtetserna skulle dra igång i länet så skickade regionen på uppdrag av folkhälsomyndigheten ut en förfrågan till Apoteket AB, som i sin tur skickade ut till sina apotek. Det var då ett apotek i länet som svarade att de inte kunde lämna ut tester och det är Västerviks andra statligt ägda apotek, det som ligger i galleria Tullporten. 

När självtesterna för covid-19 skulle dras igång i Västervik i slutet av juni så blev allt försenat, även då på grund av en etikettskrivare. 

Vad tänker du om att en sån här sak kan hända och att självtesterna stoppas upp?

– Det är givetvis inte bra, kedjan måste vara så pass stabil att vi klarar av den här typen av tekniska problem. Det kommer alltid att inträffa att datorer eller skrivare går sönder, att det blir stopp på ett laboratorium eller vad det kan vara. Men då är huvudsaken att det går att åtgärda snabbt. 

Klockan 14:37 fick vi veta att etikettskrivaren är lagad och att det åter går att hämta ut självtester på apoteket Lejonet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!