Den 1 februari nästa år får Västerviks kommun en ny samhällsbyggnadschef: Yasmine Dernelid från Åtvidaberg.
Då kan Sara Dolk släppa sitt extrajobb. Hon har nämligen varit tillförordnad samhällsbyggnadschef i Västerviks kommun sedan snart två år tillbaka, parallellt med sitt jobb som stadsarkitekt, det som hon anställdes för att vara i början på september 2020.
Hon tycker att det ska bli skönt att kunna fokusera på sitt ursprungliga uppdrag, som har fått "stryka på foten" lite under de här åren.
Som vi berättat i flera artiklar, håller centrala Västervik på att ses över, och kommer att förändras. Området vid Fiskaretorget och Strömsholmen ska få en ny detaljplan, för att möjliggöra nya restauranger och fler bostäder, bland annat.
Men det är inte det enda som händer i centrum.
– Vi håller på med Storgatan nu. Det sker i flera etapper. Först 2026 märks det mer ovan mark, säger Sara Dolk.
Hur tänker du om de olika intressen som finns där?
– Bilar och människor slåss om utrymmet i stadskärnan. Det gäller att hitta ett samspel och en trevlig stadsmiljö med bilar, men med människan i fokus ändå. Det är en begränsad yta, så det är inget lätt pussel att lägga, säger hon.
Ambitionen från kommunens sida är att lyfta fram de unika miljöerna och skapa tillgänglighet till butikerna och samtidigt få ett trivsamt centrum, som gör att folk vill stanna upp och vara kvar där, så att det blir ett folkliv.
Även i framtiden kommer man alltså att kunna köra bil på Storgatan, men inte lika fort som i dag.
– Det blir gångfartsområde, som Fiskaretorget. Parkeringsplatserna kommer att vara kvar, men vi kommer att stuva om dem till tvärgatorna, säger Sara.
Tidigare har det funnits förslag om att byta riktning på Storgatan, så att man kör in mot centrum och vattnet i stället. Hur ser du på det?
– Det har varit på tal, men vi ser ingen enkel lösning på det, på grund av alla enkelriktade gator vi har i centrum.
När det gäller Fiskaretorget, säger Sara att avsikten är att fortsätta stänga av det för biltrafik sommartid i samma omfattning som i år, alltså nio veckor.
– Det skapar ytor för människor och event. Plus att man slipper sitta och äta bland avgaser.
Men det blir ingen avstängning på vintern?
– Nej, vi ser inte riktigt behovet på vintern. Det är ju rätt dött då. Tyvärr.
Sara Dolk är uppvuxen i Gamleby. Systrarna Stina och Maja red, men inte Sara. Hon körde motorcykel och tävlade många år i roadracing.
– Jag nöjde mig inte med bara en hästkraft, skojar hon.
Så småningom övergav hon motorcykeln för triatlon, löpning och långdistanstävlingar av olika slag. Bland annat har hon deltagit i Ironman två gånger, Loftahammar Endurance Day åtta gånger och Vasaloppet "massor av gånger".
Löpning är ett stort intresse för Sara, som springer ett maraton om året och även mycket till vardags.
– Jag springer en mil varje dag, helst i skogen, men vintertid är det lite svårt, säger hon.
När hon inte sportar, tycker hon om att göra saker med sina händer, som att greja i trädgården, måla akrylmålningar, sy, skapa i lera, snickra och laga mat.
– Jag är aldrig sysslolös och aldrig still. Det finns alltid något att göra, säger hon.
Boendemässigt delar hon sin tid mellan Västervik och Hultsfred, där hon har sin son varannan vecka. Han går fortfarande i grundskolan.