Efter 36 år räcker inte hennes kompetens
Ann-Cathrin Rask är mycket ledsen och besviken då hon på torsdag blir arbetslös liksom många av hennes arbetskamrater. För att hålla produktionen uppe på Ankarsrum Industries AB ersätts de med personal från bemanningsföretaget Manpower.
Icke kompetent längre. Ann-Cathrin Rask har jobbat på Ankarsrum Industries AB sedan 1970. På torsdag blir hon arbetslös. Företaget har sagt upp 47 anställda på grund av arbetsbrist. Ann-Cathrin Rask är förtvivlad över att företaget nu ersätter före detta fast anställda med personal från bemanningsföretaget Manpower.
Foto:
- Hade det varit så att det var arbetsbrist, då hade man fått acceptera fakta. Men eftersom företaget redan i slutet på våren tog in personal från Manpower på grund av den ökade produktionen, då fattar varken jag eller någon annan som nu blir utan arbete, varför inte vi i stället får fortsätta att jobba, berättar Ann-Cathrin Rask som är både arg och ledsen.
Ann-Cathrin visar ett papper som talar om att hennes kompetens är lika med noll efter 36 år på fabriken.
- Samtidigt finns ett kryss för oss alla 47 på skrivelsen att företrädesrätt gäller enligt 25 § lagen om anställningsskydd. Det skulle betyda att inom nio månader från att anställningen upphört får vi göra gällande företräde till ny anställning. Men verkligheten är en annan, säger Ann-Catrin Rask.
Hon tycker att företaget som är så måna om kundvård med hög kvalitet är i total avsaknad av personalvård. Ann-Catrin började år 1970 i produktionen med symaskinstrampor åt Huskvarna. Därefter har hon haft monteringsarbete på de flesta avdelningar och anser sig ha bred kunskap inom företaget. Ann-Cathrin tycker hon varit företaget troget, med undantag för en två år lång sjukskrivning. Hon var glad i våras när hon kom tillbaka till företaget, först med arbetsprövning och därefter permanent.
- Ja, jag tyckte att det såg ljust ut att ha fått jobbet tillbaka och att företaget såg till att jag fick monteringsjobb som passade mig. Men nu är jag bitter. Vad gör man när man är 54 år och arbetslös utan erfarenhet från något annat än jobbet på fabriken, säger Ann-Cathrin upprört.
Även facket får en släng av ilskan då hon och många av arbetskamraterna upplever att facket står på företagets sida. Lagom till semestern fick jobbarna information om att företaget troligen gått med vinst första halvåret. Då trodde de anställda på fabriken att ledningen skulle dra tillbaka varslen. Men i stället blev det personal från bemanningsföretag som tog över sysselsättningen.
I går skrev Ann-Cathrin in sig som arbetssökande på arbetsförmedlingen. I väntan på ett jobb börjar hon på en datakurs.
- Jag vill inte tro att loppet är kört, jag måste få ett jobb för att kunna försörja mig. Jag tycker nog att jag drabbats hårt då jag dessutom för en tid sedan blev änka. Men värst av allt som kan drabba mig nu är om bemanningsföretaget Manpower söker arbetskraft och jag tvingas jobba på fabriken under dessa omständigheter. Det vore förskräckligt, men att nobba ett jobb innebär indragen ersättning. Vad kan man göra åt detta, undrar Ann-Cathrin Rask med tårar i ögonen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!