Effektiva vapen mot blodsugare

Välj rätt vapen i kampen mot blodsugarna. Testfaktas test av sju vanliga myggmedel visar på skillnader i effektivitet mellan olika preparat.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-07-14 00:06
Inget kan förstöra en vacker svensk sommarkväll så som surrande och blodsugande moskiter. Men det finns hjälp. Testfakta har testat sju av marknadens vanligaste myggmedel - alla godkända av Kemikalieinspektionen. Biologen och myggodlaren Emma Åhlén fick i uppdrag att utföra testet i myggbaracken, som hon har hemma på sin gård några mil norr om Umeå. - Jag gjorde testet på skogsmyggor som kläcker väldigt tidigt i naturen. De är ökända för att vara ivriga på att stickas och för att ge extra kliiga bett, säger Emma Åhlén. Hon applicerade myggmedlen på fyrkantiga skumgummiplattor, som i strukturen påminner om mänsklig hud, och som myggorna tycker om att sitta på. Plattorna placerades ut inne i myggodlingen med en halvmeters mellanrum. Dessutom sattes en kontrollplatta upp som bara var behandlad med vatten. Efter trettio minuter, efter tre timmar och efter sex timmar räknades antalet mygg som satt på varje platta. Testet upprepades fyra gånger och mellan varje gång ändrades plattornas placering slumpmässigt. - Testet visar hur bra medlen är på att skrämma bort myggorna från en attraktiv plats, säger Emma Åhlén. Myggmedel kan vara irriterande för hud och ögon, och ska användas med försiktighet. Därför utfördes testet både med hela kontrollytan täckt av medel och med endast ett streck i mitten. - Ju mindre medel som krävs på huden för att få effekt, desto bättre, säger Emma Åhlén.Varför använde du inte människor i testet?
- Vi människor utsöndrar olika mycket lockämnen, som till exempel koldioxid och mjölksyra, och har därför olika benägenhet att dra till oss mygg. Det hade krävts ett stort antal självplågare för att nå fram till ett statistiskt rättvisande resultat, säger hon. Ja, hur blev resultatet då? Jo, alla testade preparat fungerade - den platta som det satt klart flest mygg på var den som var obehandlad. Men det gick också att utläsa ett par tydliga skillnader mellan de olika medlen. - US622 och Mygga Natural var bättre än övriga medel i testet. Dessutom kunde man konstatera att Autan kräver mycket myggmedel för att ge bra effekt. När plattan endast var behandlad med ett streck satt det klart fler mygg på Autan-plattan jämfört med övriga, säger Emma Åhlén. Myggmedel ska som sagt användas med försiktighet och det är viktigt att alltid följa bruksanvisningen. De testade fabrikaten innehåller olika aktiva substanser som är mer eller mindre hälso- och miljöfarliga. Vanligast är DEET, som är irriterande för både hud och ögon, samt har viss påverkan på miljön. På senare år har tillverkarna därför börjat använda andra substanser. Mygga Natural och Mosi-guard Natural innehåller till exempel ämnet PMD som utvinns ur eukalyptus. - Att ämnet är naturligt behöver inte betyda att det är mindre hälsofarligt. Men PMD är inte lika irriterande som DEET, säger Maria Linderoth, ekotoxikolog på Kemikalieinspektionen.
Substanser
DEET (N,N, -dietyl-m-tluamid):
- Skadlig att förtära
- Irriterande för hud och ögon
- Skadlig för vattenlevande organismer. Kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. PMD:
- Irriterande för ögon.Icaridin:
- Milt ögonirriterande men uppfyller inte kraven för att klassificeras som ögonirriterande.
(Källa: Kemikalieinspektionen)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om