Effektiva snöröjare
Många klagar under vinterhalvåret på att snöröjningen i Västerviks kommun fungerar dåligt, men Christer Johansson på tekniska kontoret tycker att vi har en förhållandevis bra snöröjning här.
Röjare. Göran Nilsson röjer snö i Breviksområdet och trots det tunga snöfallet tycker han att det har gått bra.
Foto:
Men eftersom det stora snöfallet började relativt sent hann de komma ifatt ganska snart och framåt eftermiddagen tror de alla gator ska vara röjda.
Det kan då jämföras med vår grannkommun Oskarshamn. Visserligen har det inte snöat lika mycket där, men där är de betydligt mer restriktiva när det gäller snöröjning.
I Västervik röjs det så fort snön har blivit ungefär fem centimeter djup. Det gör de i och för sig i Oskarshamn också, men bara på de mest trafikerade vägarna. I villaområden kan man få vänta upp till 48 timmar på att någon kommer och plogar, och kommer snön under helgen tar det ännu längre tid, där körs ingen snöröjning i villaområden under helgerna. De gatorna sandas eller saltas inte heller.
- Det är klart att folk klagar, säger Bernt Karlsson på tekniska kontoret i Oskarshamn.
- Men vad ska vi göra när det inte finns mer resurser? Vi gör så gott vi kan och sedan får man bita ihop när folk ringer och skäller.
I Oskarhamn finns nämligen bara 7-8 maskiner som röjer. Mer anser inte kommunen att de har råd med. I Västerviks kommun är det sammanlagt 64 maskiner, varav 28 går inne i staden.
- Jag tycker de är duktiga, de som kör, säger Christer Johansson.
Men det finns ett återkommande problem. De vallar som plogbilarna kör upp på trottoarerna blir svåra för många att skotta bort.
Torsten Andersson bor på Lärkgatan i Västervik och tycker att något måste göras för att det ska bli bättre.
- Jag var uppe i morse och skottade rent trottoaren för att det skulle se snyggt ut, men så kommer plogbilen slungar in en massa snö som har legat på gatan. Så här vill vi inte ha det! säger han.
Enligt Christer Johansson är det svårt att göra någonting åt att det bildas vallar. Antingen blir det vallar eller så får man låta bli att ploga.
- Det enda är om plogbilarna försöker att köra lite långsammare. Då far inte snön upp så långt, men snön måste ju ta vägen någonstans, säger han.
- Det bästa är om man kan vänta med att skotta tills plogbilen har varit där. Jag förstår att det blir tungt att skotta, särkilt när det är blötsnö.
Annars hänvisar han till Altona. De finns på kommunen och hjälper, mot en avgift, till med snöröjningen hos pensionärer och funktionshindrade.
- Vi skottar gångar till huset, soptunnan och postlådan, säger Thomas Hult på Altona.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!