Elin Sjölander Landerdahl, 34, och Jon Sjölander, 47, är två av kommunens ledande politiker. De är också gifta och har en gemensam dotter – fyraåriga Greta. I familjen finns också Jons två döttrar, som är 16 och 18 år.
Inför internationella kvinnodagen den 8 mars träffade vi Jon och Elin för att prata jämställdhet. Vi bad dem också fylla i en lång checklista, där man anger vem som gör olika sysslor i hemmet.
En kortare variant av samma checklista kan du som läsare fylla i här på vår sajt.
Innan ni gått igenom checklistan – hur jämställda är ni, enligt er själva?
– Jag skulle nog säga att vi är ganska jämställda. Men som du brukar säga Jon, vi är pragmatiska. Vi försöker göra på ett sätt som blir smidigt i vardagen, säger Elin.
– Vi har pratat mycket om sådana frågor. Som ekonomi till exempel. När vi träffades kändes det viktigt att ha gemensam ekonomi, så att båda har samma möjligheter att göra saker, säger Jon.
Han berättar att de även varit noga med att båda ska ha samma möjligheter att göra yrkeskarriär. De stöttar varandra, och försöker pussla och prioritera bland sina åtaganden när det behöver vabbas.
Paret ser jämställdhet som en viktig fråga – men absolut jämställdhet är inget självändamål. Elin ville till exempel ta så mycket som möjligt av föräldraledigheten när dottern Greta föddes, och då fick hon göra det. Under den perioden tog hon huvudansvaret för hemarbetet.
Att handla och laga mat är något Jon gillar, men Elin avskyr – så Jon får ta hand om i princip all matlagning.
Har jämställdheten i er relation förändrats sedan ni fick barn?
– Inte ändrats egentligen, men vi pratar mer om det idag. Vi har också fått ett större behov av egentid, och ser till att ge varandra utrymme för det.
En vecka senare träffas vi igen.
Elin och Jon har fyllt i checklistan, på var sitt håll. Men när de jämför varandras listor syns det att de varit överens om det allra mesta.
På de flesta hushållssysslor, så som att tvätta, städa, köpa presenter, planera aktiviteter och liknande har Elin fyllt i "alltid" eller "ofta", medan Jon fyllt i "ibland" eller "sällan". Hon är till stor del projektledaren i hemmet – som ser till att Gretas tänder blir borstade, att läxor görs och att barnen kommer iväg på sina fritidsaktiviteter.
Matlagning, handling och mer praktiska sysslor är det däremot nästan alltid Jon som gör.
Hur reagerade ni när ni fick se resultatet?
– Jag tror Jon fick en större tankeställare än mig, säger Elin.
– När man zoomar ut syns det tydligt att Elin hamnar mer på "alltid" eller "ofta". Som man kan jag tänka: oj, vad kvinnan gör mycket. Håller reda på familjen, bokar saker och så vidare. Namnmärka kläder, jag vet inte om jag någonsin har gjort det, säger Jon.
Särskilt förvånade är de dock inte över uppdelningen. De vet om att de inte är hundra procent jämställda, och säger att den uppdelning de gjort är ett resultat av medvetna val. De är ett team, som jobbar tillsammans med att rodda "familjeföretaget" och se till att livspusslet går ihop. Varje vecka går de igenom kalendern och bestämmer vem som ska göra vad.
Men visst – ibland önskar Elin att Jon skulle ta större ansvar för vardagssysslorna.
– Det är både och. Å ena sidan är jag nöjd med uppdelningen vi har. Å andra sidan vill jag ibland att Jon ska steppa upp och hjälpa till mer. Samtidigt vill jag ha kontroll, och låter inte Jon göra vissa saker. Han får inte gå till BVC med Greta, till exempel, för det vill jag göra.
När Jon ser listan reflekterar han över hur mycket tid alla sysslor tar.
– Om Elin gör nästan allt, vad gör jag då? Ligger jag på soffan? Vad gör jag med all min tid (skratt)?
– Men det är ju så att jag är otroligt mycket mer effektiv. Jag hänger tvätt samtidigt som jag plockar ur diskmaskinen. Du tittar ju på äggen när de kokar, skojar Elin.
Skulle ni rekommendera andra par att fylla i en sådan här lista?
– Ja, jag tror det är nyttigt att belysa hur det ser ut. Det är mycket man kanske inte tänker på, som att handla presenter, ge varandra sovmorgon och liknande, säger Elin.
– Om man gör det med glimten i ögat kan det bli bra diskussioner. Men det kan också skava och göra ont. Jag tror man behöver ha rätt inställning. Inte se checklistan som en domstol och tänka att "nu ska jag sätta dit min man eller fru", säger Jon.
Många kan nog känna igen sig i er rollfördelning. Hur mycket tror ni att normer styrt era val?
– Inte jättemycket, tror jag. Vi är för jämställdhet, såklart, men vi är mer pragmatiska, säger Elin.
– Vi ser oss som ett team, vi har åtaganden tillsammans och allt ska fungera. Vi gör det vi är bra på, jag tror inte det har så mycket med normer att göra, säger Jon.
De nämner fyra saker som varit viktiga för att båda ska känna sig nöjda med fördelningen: Gemensam ekonomi, en gemensam kalender, veckoplanering och egen partid.
I den gemensamma kalendern planerar de tillsammans, och kan även boka in egna aktiviteter, utan att kolla av med partnern.
Beslutet att ha gemensam ekonomi tog de i samband med giftermålet 2019. I dag känns det självklart att alla pengar sätts in på samma konto.
Jon och Elin tror att en gemensam ekonomi är en viktig nyckel för att få en jämställd relation. Inte minst om en i paret tjänar mycket mer än den andre.
– Men det krävs nog att man har samma värderingar om pengar, så att inte en lägger en massa pengar på teknik och prylar, till exempel, tillägger Elin.
Elin och Jon tar sig regelbundet tid för att ses på tu man hand för att prata, reflektera och planera framtiden tillsammans. Något som sällan hinns med i vardagen.
– Vi kanske åker till Linköping ett dygn eller tar en vinlunch. En gång vandrade vi på Gladhammarsleden, berättar Jon.
Både Jon och Elin är aktiva i den lokala politiken, för Moderaterna. Elin är ordförande i Västerviks kommunfullmäktige, Jon är bland annat styrelseordförande i Västervik Resort. Samhällsengagemanget har gjort att de reflekterat en del över jämställdhetsfrågan. Ingen av dem tror på kvotering, och Elin har bland annat gått till val på öka valfriheten hos familjerna när det gäller uttag av föräldradagar.
Samtidigt ser båda att samhället behöver bli mer jämställt. Inte minst i Västerviks kommun – där samtliga vd:ar och styrelseordföranden i de kommunala bolagen är män.
– Det är en av de utmaningar vi har, men också en möjlighet. Vi blir friskare, kreativiteten ökar och ekonomin blir bättre med mer jämställdhet, konstaterar Jon.