Edsbruk regerar
Landsbygden dominerar i Västerviks politik.
Bara två nämndordförande och en medlem i kommunstyrelsens arbetsutskott kommer från staden.
Lilla Västra Eds församling har väl så stort inflytande med både ordförande och vice ordförandeposten för kommunstyrelsen, samt ordförandeposten för kultur- och fritidsnämnden i sitt hägn.
Lägger man till att flera inflytelserika politiker kommer från Gamleby, Ukna och Loftahammar så tonar norra halvan fram som kommunens maktcentrum.
- Jag tror bara att det är tillfälligheter som gör att till exempel Edsbruk är så väl representerat, säger Harald Hjalmarsson, blivande kommunalråd och Edsbruksbo.
Han berättar att när man fogade samman det nya kabinettet tittade man på en rad faktorer för att få en allsidig sammansättning.
-Den geografiska tillhörigheten var en av dem. Vi lyckades inte på alla punkter, men personligen tycker jag att faktorer som ålder eller om man är tjej eller kille är viktigare än vilken del från kommunen man kommer ifrån.
I några fall konstaterar ändå Harald Hjalmarsson att den geografiska hemvisten kan ha betydelse.
- Det gäller till exempel värmeverkets verksamhet. Synen på bolaget kan nog bero på om man är kund där eller inte.
Ett annat närliggande exempel är det kommunägda elbolaget som i stort sett bara levererar ström till tätorten medan landsorten domineras av Sydkraft.
Vilket ska vara elbolagets syfte?
Som stadsbo ser man nog att elpriset ska vara så lågt som möjligt, medan landsbygdsborna skulle vara mer gynnade av att bolaget har en god ekonomi och kan bidra till kommunkassan.
Efter kommunsammanslagningen 1971 var den geografiska hemvisten viktig. Inom många partier drevs ett hårt spel om representationen mellan partierna.
-Jag tror att vi är på väg bort från det, säger Harald Hjalmarsson. Många partier har idag bara en förening för hela kommunen.
- Däremot kan det vara ett problem om det inte finns en enda politiker från en viss ort. När jag satt i barn- och utbildningsnämnden lyssnade man lite extra om det var en politiker från den ort vars skola man pratade om. Vad den politikern hade för partifärg hade mindre betydelse.
Det verkar vara fler politiskt engagerade från landsbygden än från staden. Kan det bero på skillnader i föreningslivet?
- Kanske är det så att det finns mer som konkurrerar om uppmärksamheten i staden, funderar Harald Hjalmarsson.
Han konstaterar dock att Västerviksföreningen är den största av de moderata föreningarna.
- Så det borde gå att hitta kandidater från staden, men det är ändå så att de övriga föreningarna tillsammans är större än staden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!