– Jag var konstant trött, men man fick inte ge upp, utan det var bara att fortsätta kämpa, säger Ebba Skogh.
Det är en av de sista övningarna i baskerprovet som ska avslutas om några timmar.
Testet går ut på att rekryterna, trots lite sömn och med kurrande magar, ska gå långa sträckor på en viss tid. De utmanas även med fysiskt och psykiskt krävande övningar.
Tidigare under testet har rekryterna hoppat ner i kallt vatten eller burit varandra på bår. Det har varit obehagligt för vissa, men enligt Ebba var de utmaningarna ingenting i jämförelse med att bygga ett skyttevärn mitt i natten.
Ett värn kan beskrivas som en vall som byggs framför en grop som militären ska kunna stå och skjuta ifrån. Först byggde de två och två, men sedan skulle de gräva tunnlar som skulle korsas mellan de olika värnen på kompaniet.
– Vi stod bara där och grävde med en spade i åtta timmar, så man blev trött i armarna. Vi turades om att gräva så att kamraten kunde vila medan den andra grävde.
De började gräva vid 18-tiden på lördagen och var klara klockan två på natten.
När övningen var klar kunde hon sova i två timmar innan de skulle bestiga en brant backe. När de nått toppen var baskerprovet klart efter två dygn fullt av prövningar – och Ebba Skogh kunde byta sin gröna fältmössa mot en blå ingenjörsbasker.
Det är på ingenjörregementet i Eksjö som hon genomför sin lumpenutbildning. Det har varit en tuff start på utbildningen, men de har samtidigt varit en lärorik och rolig period.
Hon har varit inne i fem månader och nu väntar några veckors ledighet innan hon rycker in igen. Sedan ska hon fortsätta sin befattning som lastbilschaufför, som påbörjades innan ledigheten.
– Det är spännande, men ingenting jag från början hade tänkt att jag skulle göra. Nu är det väldigt skoj och man vill åka lastbilen så mycket som möjligt.
Som lastbilsförare handlar det om att frakta material och varor till plutoner eller andra kompanier och regementen inom de militära.
Från Västerviks kommun är det 36 värnpliktiga under perioden 2024–2025, vilket är den högsta siffran på flera år. Nio av de uttagna rekryterna är tjejer. Det är mer än förra året, då det endast fyra tjejer blev kallade från Västerviks kommun.
– På senare år så har det blivit mer tjejer, vilket är jättekul. Men jag hoppas på att det ska bli ännu fler.
Varför ska man göra lumpen?
– Jag skulle säga att det är väldigt lärorikt. Du växer verkligen som person.