Den 1 februari 2018 blev det olagligt att hålla i mobiltelefonen under färd i eller på ett motordrivet fordon. Man kan få böter på 1 500 kronor om polisen upptäcker förseelsen, och straffas för flera brott om man på grund av att man håller mobilen i handen orsakar en olycka.
Förbudet gäller även annan handhållen kommunikationsutrustning, exempelvis gps:er.
För att få en bild av hur vanligt brottet är har vi under två tillfällen, i sammanlagt en timme och en kvart, fattat posto vid Botorpström nära kommungränsen söderut.
Vid det första tillfället, klockan 10 på förmiddagen, stod vi på plats i 45 minuter. Då passerade 73 personbilar och fem av förarna i dem pratade synligt i mobiltelefon.
Vid det andra tillfället, vid halv niotiden, observerade vi trafiken under 30 minuter. Då passerade 38 personbilar, tre av förarna i dem pratade synligt i mobiltelefon.
Ungefär åtta procent gjorde sig alltså skyldiga till brott.
Tilläggas ska också att flera förare snabbt tog ner handen, och höll den nere, när de fick syn på oss. Men vad de haft vid örat vet vi inte, det hann vi inte att se.
Yrkeschaufförer ägnade sig åt samma beteende. Vid första tillfället passerade 39 lastbilar, lätta lastbilar eller skåpbilar med företagslogotyper på. Fyra av förarna pratade synligt i telefon vid första tillfället.
Vid det andra passerade 24 "yrkesbilar", fyra av förarna pratade i telefon med telefonen vid örat.
Nästan 13 procent ägnade sig åt olagligheter med andra ord.
Samma resultat syntes vid en liknande undersökning som Corren i Linköping genomförde vid E4 tidigare i år. Även då hanterade 13 procent av de passerande lastbilarnas chaufförer en mobiltelefon i handen.
Antalet som bötfälls för brottet ökar, visar polisen egen statistik.
Den 3 oktober i år hade 177 förare blivit bötfällda för rattsurfande i länet. 121 förare bötfälldes under hela 2019.
Hur ser det då ut i kommunen?
Att bryta ner statistiken på kommunnivå är svårare enligt statistikavdelningen på Polisen. Västerviks kommun ingår i det så kallade Lokalpolisområdet Västervik som också innefattar Oskarshamn, Vimmerby, Hultsfred, Högsby och Mönsterås kommuner.
Men i det området har fram till och med den 14 oktober 42 personer fått böter för rattsurfande. Det är fler än under hela förra året då 40 personer bötfälldes.