E-hälsa ska ge nöjdare patienter

Genom att använda internet ska patienterna bli nöjdare och mer delaktiga i vården. Det är en av den rödgröna landstingsmajoritetens strategier inför de kommande åren.

Akko Karlsson, Linda Fleetwood, Anders Henriksson och Lena Segerberg höll presskonferens i sjukhusets cafeteria.Foto: Ola Axman

Akko Karlsson, Linda Fleetwood, Anders Henriksson och Lena Segerberg höll presskonferens i sjukhusets cafeteria.Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Västervik2012-05-03 00:00

I går gav landstingsmajoriteten en fingervisning om vad man kommer att prioritera i budgeten för 2013- 2015. På en presskonferens i Västervik presenterade de fyra landstingsråden en rad riktlinjer, som ska ligga till grund för budgetarbetet i höst.

Klart är att satsningen på en bättre cancervård kommer att fortsätta. Patienterna ska, i ett nytt projekt, få så kallade vårdkontrakt vid den första kontakten - där de får information om hela vårdkedjan, och vad som väntar dem.

- Vi kommer att ha en pilotverksamhet någonstans i länet, säger Lena Segerberg (S).

Redan i dag jobbar landstinget med så kallad e-hälsa, och den rödgröna alliansen utlovar ännu större satsningar på vård via nätet i framtiden. Den ska inte ersätta, utan utveckla, den befintliga vården, enligt landstingsråden.

- Vi ska utnyttja den nya tekniken, säger Akko Karlsson (MP).

I praktiken kan det handla om att landstinget raggar blodgivare via Facebook, eller att patienter får skicka in bilder på sitt fästingbett till doktorn digitalt. Akko Karlsson berättar att landstinget i Norrbotten - där många patienter har långt till sjukhus och vårdcentraler - haft mycket nytta av internet.

- Där berättade man om en 90-åring som fick sjukgymnastik via webbkameran.

Men, poängterar landstingsråden, möjligheten att träffa eller ringa en doktor ska inte försvinna. E-hälsan ska vara ett komplement, en möjlighet för patienterna att skaffa sig bättre koll på vården.

En annan av riktlinjerna handlar om jämlikhet. De ojämlikheter som finns i vården, till exempel mellan män och kvinnor eller rika och fattiga, ska synliggöras genom fortbildning av medarbetare och chefer.

Landstingsråden utlovar också ett bättre helhetsgrepp när det gäller vård av barn och unga med psykisk ohälsa.

Men om det blir i form av Unga Vuxna- mottagningar eller andra typer av samarbeten med kommunerna är inte klart. Unga Vuxna-mottagningen i Vimmerby är i dagsläget nedlagd, och Västerviks mottagning har problem med personalbrist.

- Det har inte varit tillräckligt stabilt, säger Lena Segerberg.

Tio löften

Inga avgiftshöjningar i vården är att vänta inom de närmaste tre åren.

Andelen ekologisk och klimatsmart mat i landstinget ska öka.

Den 1 januari 2014 ska Kalmar län ha "Sverige säkraste sjukvård".

Dialysverksamheten på Västerviks sjukhus ska få nya lokaler.

Handlingsplanen för e-hälsa ska fortsätta utvecklas.

Patienter med diagnostiserad cancer ska garanteras ett kontaktteam på den klinik där de behandlas.

En handlingsplan ska tas fram för att garantera cancerpatienterna att väntetiden till behandling inte blir längre än fyra veckor.

Medarbetarna ska utbildas om HBT-personers situation.

Vid nästa stora upphandling ska kollektivtrafiken vara fossilbränslefri.

Målet för ekonomin ska vara ett överskott på två procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om