Dystra miljöutsikter enligt länsstyrelsen
Enligt länsstyrelsen i Kalmar län är miljösituationen dyster och endast en tredjedel av de regionala miljömålen kommer att nås. Målen rörande giftfri miljö och övergödning kommer sannolikt inte vara nådda ens till år 2020.
Regionalt för Kalmar län har de nationella målen delats upp i inte mindre än 117 delmål.
Sammanfattningsvis är utsikterna att nå dessa miljökvalitetsmål län dystra. Endast en tredjedel planeras kunna nås, en tredjedel blir svår att nå och en tredjedel kommer inte nås.
Anledningarna till att flera mål inte kan nås är flera.
Till exempel så är flera av de åtgärdsprogram som skulle ha inletts 2005 inte ens färdigskrivna, till exempel angående hotade arter i marin miljö, vatten och land.
Enligt Stefan Svanaeus, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen, har arbetet med åtgärdsprogrammen tagit längre tid än beräknat på grund av hög arbetsbelastning.
- Naturvårdsverket är ansvarig och jag vet inte just nu om vi har i uppdrag att skriva någon av de programmen, säger Stefan Svanaeus.
- Målen var väldigt ambitiöst satta, säger Ulrika Hagbert på Naturvårdsverket utan att kunna ge någon ytterligare kommentar i frågan.
- Det är beklagansvärt, säger Anders Åkesson ordförande i regionförbundet om att åtgärdsprogrammen inte är klara.
Angående klimatfrågorna ser det negativt ut. Länsstyrelsen tror till till exempel inte att målet att det framöver ska vara minskade utsläpp av växthusgaser från 1990 till 2010 kommer gå i hamn.
Länsstyrelsen eftersöker bland annat höjda drivmedelspriser för att få ned trafikens utsläpp, men tror samtidigt att sådana inte kommer att införas.
Regionförbundets Anders Åkesson håller inte med.
- Om vi ser på hur vi kan förändra situationen så tror jag att vi kan minska utsläppen av växthusgaser. Bussar kan till exempel drivas med fossilfritt bränsle, säger han.
Vissa av länsstyrelsens mål är satta med lång framförhållning. Målet att inga nettoutsläpp av fossil koldioxid ska släppas ut från Kalmar län, är ett långsiktigt mål som är satt till 2050, men som trots det inte tros kunna genomföras.
Andra mål, till exempel angående övergödning är satta till 2020, men även där ser det mörkt ut.
Länsstyrelsen i Kalmar fokuserar framförallt på två områden: odlingslandskap och vattenkvaliteten.
- Man måste hålla på med allt, men man måste fokusera och vi satsar lite extra på de här områdena, säger Stefan Svanaeus.
- Östersjön är viktig för Kalmar län, eftersom länet gränsar till Östersjön. Det skulle inte vara bra om det växte igen, till exempel för turismen, säger Stefan Svanaeus.
Sverker Thorén kommunpolitiker eftersöker handling istället för nya strategier.
- Jag rekommenderar den nya regeringen att vara prestigelös och följa den aktionsplan för havsmiljö som Naturvårdsverket gav ut under 2006. Där finns 30 punkter, det är bara att följa, säger Sverker Thorén.
Anledningen att länsstyrelsen också satsar på Odlingslandskapet är att flera områden inom länet anses ha värdefull mark, ängsmark och naturbetesmark. Till exempel Allvaret på Öland.
Det finns trots allt ljusglimtar, till exempel ett grundvatten av god kvalitet närmar sig tack vare EU:s vattendirektiv. Återvinningen av avfall ökar även alltmer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!