Dyrt med semester på krita
Sommaren är här och semestern hägrar. Den som inte lagt undan en slant till ledigheten kan bli frestad att låna. Men se upp så du inte väljer de dyraste alternativen.
Jämföra kostnaderna. Med en kall början av den svenska sommaren är det nära till hands att ta ett lån för att komma iväg på utlandssemestern. Det gäller bara att jämföra kostnaderna mellan olika lån och undvika att vara impulsiv. Foto: Pressens Bild
Foto:
Varför inte slå till på en resa till varmare länder - man vet aldrig hur vädret blir här hemma, resonerar många. I år har resor till länder som Bulgarien och Rumänien blivit mer populära medan klassiska resmål som Spanien och Grekland tappat lite.
Dessvärre har inte alla pengar till resan. Ska slantarna lånas gäller det att tänka efter före.
- Det bästa är naturligtvis att spara till semestern innan och slippa ta lån. I så fall är en sparform med liten risk att rekommendera. Bankonto eller en kort räntefond, till exempel, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.
Hon har hjälpt oss att räkna fram vad olika lån kostar och det visar sig att det skiljer sig ganska mycket. Allra billigast är att använda ett medlemslån som flera banker har. Medlemslån kan man få om man är medlem i ett fackförbund som har ett avtal med ett bank. Föreningssparbanken, Nordea och SEB administrerar medlemslån.
I vårt exempel kostar ränta och avgifter för medlemslånet 1 392 kronor. Det är drygt 4 000 kronor billigare än det dyraste alternativet som är Tickets eget lån. Det kostar drygt 5 400 kronor i ränta och avgifter.
Då har vi räknat med ett lån på 15 000 kronor som betalas av på tre år. Amorteringen, 417 kronor per månad i tre år, är inte inräknad i vår tabell utan tillkommer.
- Det är visserligen ingen kostnad men pengarna ska ändå läggas ut, säger Elisabeth Hedmark.
Hennes råd till resesugna med tom plånbok är att ringa runt och jämföra de olika kreditföretagens räntor. Och glöm inte bort att kolla om det tillkommer aviavgifter, uppläggningskostnader och liknande som fördyrar.
Leta efter uppgifter om den effektiva räntan, med det menas kostnaden för alla avgifter plus räntan. Den ska alltid framgå i all marknadsföring, det är lagkrav på det. Då får du också ett bra mätvärde att jämföra andra lån med.
Att det kan vara stor skillnad på enbart räntan och på den effektiva räntan visar Tickets lån tydligt. Räntan är 14,88 procent men när alla avgifter är inräknade blir den effektiva räntan 23,5 procent. Bara avgifterna kostar drygt 1 500 kronor på tre år, medan räntekostnaden är knappt 4 000 kronor.
- Se också till att teckna lånet på så kort tid som du bara kan. Ju längre du ska betala ränta på lånet desto dyrare blir det, säger Elisabeth Hedmark.
Skulle du till exempel ha låneutrymme över på din bostad är det ett billigt alternativ - förutsatt att du betalar av lånet snabbt. Har du rörlig ränta går det bra. Men är räntan bunden kostar det extra att amortera mer än enligt den uppgjorda planen.
Snabblånen lockar också många men då kostar det. Du får pengarna efter bara några timmar men tvingas betala hög ränta eftersom finansbolaget som lånar ut till dig tar en hög risk.
Ju mindre säkerhet låntagaren har, desto sämre blir lånevillkoren.
Använder du i stället en kredit på ditt lönekonto kommer du betydligt billigare undan. I vårt exempel kostar det drygt 2 000 kronor att låna 15 000 kronor i tre år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!