Dyrare mat väntas – så mycket mer kan det kosta dig

Det började så smått med drivmedelspriserna, sedan kom "elchocken" när priserna på el rusade och hamnade på rekordnivåer. Nu väntas nästa smäll, om man får tro ekonomer.

Maten förväntas bli dyrare, ungefär fyra procent spår ekonomer att priserna ska gå upp.

Maten förväntas bli dyrare, ungefär fyra procent spår ekonomer att priserna ska gå upp.

Foto: Hans E Ericson

Västervik2022-02-20 08:00

Den så kallade inflationstillväxten är hög. Den ligger på 4,1 procent och det är just elpriser och bränslepriser som mest bidragit till den. Det skriver TT i en artikel från i tisdags.

Men nu spår flera ekonomer att det inte kommer att stanna där utan att priserna på vardagliga varor också kommer att öka i Sverige, det enligt samma artikel. 

Förklaringen ska vara fördyringar för företaget, bland annat på grund av högre drivmedelspriser. Deras ökade kostnader vältras över på konsumenterna. 

I TT- artikeln säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson att man räknar med att prisökningstakten på livsmedel kommer att öka med fyra procent till sommaren. Andra spår en treprocentig ökning. 

Ännu är mycket osäkert. Prognoser har slagit fel förr men dyrare mat verkar det som vi får ställa in oss på.

Vi åkte till tre av de största butikerna i Västervik för att se hur ökningen skulle påverka Västerviksbor. Det var svårt att få någon att ställa upp men namn och bild ska tilläggas, ekonomi kan vara känsliga frågor. 

undefined
För en familj med mamma och pappa och två barn kan matkostnaderna öka med över 4 000 kronor.

Anonymt berättar en mamma med två barn att en ökning om cirka fyra procent skulle påverka familjen mycket.

– Jag är arbetslös och min sambo jobbar deltid. Vi lägger inte så mycket på mat som i ditt exempel. Vi har lärt oss att hålla igen sedan jag blev arbetslös, men det skulle påverka oss mycket. Min sambos lön kommer inte höjas så det täcker ökningen, säger hon.

Exemplet ja, så var det. Så här kan det bli om matvarorna går upp med fyra procent:

För en familj med två vuxna mellan 31 och 60 år, och två barn (där ett av barnen är mellan 14 och 17 år och det andra är mellan två och fem år) beräknar Konsumentverket, om barnen äter lunch på skolan i veckorna och de vuxna gör matlådor, att familjens livsmedelskostnad hamnar på 8 830 kronor i månaden. 

En ökning med fyra procent, skulle innebära 9 183 kronor istället, alltså 353 kronor dyrare matkassar i månaden. 

På ett år blir det 4 236 kronor dyrare mat.

Man kan uttrycka det på annat sätt, även om jämförelsen blir lite trubbig. PRO genomför årligen en prisundersökning där man jämför vad en matkasse med basvaror kostar. Kalmar län deltog inte men undersökningen i Jönköpings län får stå som modell för exemplet. I det länet kostade matkassen cirka 930 kronor i snitt. Det är 36 varor som sirap, makaroner, köttbullar, bananer och kaffe man jämför.

Undersökningen gjordes i november 2021. Om vi antar att priserna legat stilla sedan dess, skulle det innebära att samma kasse skulle kosta ungefär 967 kronor till sommaren.

undefined
Enligt PRO:s undersökning kan matkassen i så fall bli 37 kronor dyrare, i snitt.

Margareta Nilsson vill inte ställa upp på bild men pratar gärna med oss. Hon bor i Stockholm men är på besök i Västervik, hon har flera bekanta i kommunen.

– Jag har en okej lön och kommer handla som förut, även om det höjs. Det påverkar inte mig personligen särskilt mycket, även att det är trist att det blir dyrare. Men jag har bekanta här i Västervik som är pensionärer och redan nu lever på gränsen, det är förfärligt att det ska vara så.

– Jag kan bara tänka mig hur det ska bli för dom när allt blir dyrare. Men mest påverkade nog elkostnaderna innan jul, det vet jag var ett hårt slag.

Ytterligare en man, Tobias, vill heller inte vara med på bild.

– Jag kommer väl få runt tre procent i löneökning. Om inflationen är högre än så, så går man ju "back", eller hur man ska se det. Då hjälper det ju inte till att maten blir dyrare med.

undefined
Mångas löneökning spår inte bli lika stor som de ökande kostnaderna.
Vad kostar maten?

Beräknade kostnader för livsmedel har tagits fram för en 4-veckors matsedel och siffrorna gäller för 2022. Det är Konsumentverket som tagit fram siffrorna med hjälp av de nordiska näringsrekommendationerna som visar dagsbehov av energi och näring.

Vi räknade med att de två vuxna bara äter hemlagad mat, alltså äter matlåda på jobbet, och att barnen äter lunch i skolan under veckorna.

Källa: Konsumentverket "Koll på pengarna 2022"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!