Dyrare bli remitterad till läkare efter felbeslut

Patientavgifterna i länet ändrades den 1 augusti. Ett felbeslut har gjort det billigare att skriva en egenremiss till en specialistläkare än att gå via hälsocentralen. - Det slank in ett fel, säger Birgitta Alfredsson i avgiftskommittén.

Att gå till specialistläkare direkt, i stället för att gå via vårdcentralen, är billigare efter den 1 augusti. Kerstin Lahi är läkare på ögonkliniken i Västervik.

Att gå till specialistläkare direkt, i stället för att gå via vårdcentralen, är billigare efter den 1 augusti. Kerstin Lahi är läkare på ögonkliniken i Västervik.

Foto: Arkivbild: Karin Hertz

Västervik2009-08-07 13:59
Landstinget i Kalmar län ändrade vissa patientavgifter den 1 augusti i år. Bland annat är det numera 100 kronor dyrare att uppsöka akutmottagningen på kvällar och helger. Priset ändrades från 300 till 400 kronor.Avgiftskommittén gjorde dock ett misstag när man beslutade om de nya taxorna.Numera är det dyrare att bli remitterad av en distriktsläkare till en specialistläkare än vad ett specialistläkarbesök totalt kostar. Ett läkarbesök på en specialistmottagning kostar 300 kronor men att gå via en distriktsläkarmottagning kostar totalt 350 kronor.- Avgifterna togs fram i rasande hast och det slank in ett fel. Vi ska rätta till det till årsskiftet, säger Birgitta Alfredsson, utredare i landstinget i Kalmar län och ledamot i avgiftskommittén.Tidigare kostade besöket hos distriktsläkaren och specialistläkaren totalt 300 kronor. Men med prishöjningen av distriktsläkarbesöket från 150 till 200 kronor blir det alltså 50 kronor dyrare.Om du vet vad du lider av så kan du själv höra av dig till lämplig specialistmottagning. Antingen via telefon, e-post eller brev. Det kallas egenremiss och kan innebära att du slipper betala 50 kronor för mycket.- Rent teoretiskt så finns möjligheten med egenremiss men det finns ingen garanti att du får komma på besök, säger Birgitta Alfredsson.Går man via sin hälsocentral så omfattas man av vårdgarantin men om man utnyttjar möjligheten med egenremiss så är det alltså inte säkert att man får en kallelse. Det hela beror på hur väl man beskriver sina symptom och hur allvarliga de är.- Problemet ska framgå så tydligt som möjligt. Då blir det desto lättare för vårdpersonalen att bedöma om man ska få komma till en specialistläkare, säger Birgitta Alfredsson.Hon berättar att det är bättre att skriva än att ringa vid en egenremiss. Men hon tycker att det bästa för patienten är att gå via distriktsläkaren.- Vårt landsting jobbar för att klara vårdgarantin. Då prioriterar vi remisser från distriktsläkaren så vår rekommendation är att man går den vägen, säger hon.Hon berättar även om ytterligare ett fel som uppstod när de nya patientavgifterna togs i bruk. Om man blir remitterad till en distriktsläkare av en sköterska på hälsocentralen kostar det 100 kronor för sköterskebesöket och ytterligare 50 kronor för läkarbesöket.Eftersom det nya priset för ett distriktsläkarbesök är 200 kronor så tjänar man 50 kronor tack vare misstaget.- Det blir lite dyrare i ena fallet och lite billigare i det andra fallet, säger Birgitta Alfredsson.Enligt henne ändras avgifterna den 1 januari så att allt blir som det ska vara.
Vårdgarantin i Kalmar
Tidsgränser för vårdgarantin
0 dagar
Primärvården ska erbjuda kontakt via telefon eller på plats samma dag.5 dagar Läkarkontakt inom primärvården ska erbjudas inom högst fem dagar vid behov.45 dagar Vid remiss ska ett besök inom specialistvården vid behov erbjudas inom 45 dagar efter beslutsdagen.90 dagar Efter beslut om behandling ska denna kunna erbjudas inom högst 90 dagar.Källa: Landstinget i Kalmar län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om