?Dyrare att lägga ner i Frankrike?
Electrolux avsätter 300 miljoner kronor till avvecklingskostnader för spisfabrik.
? I Frankrike har man ett system som bygger på avgångsvederlag, i Sverige har vi ett annat och här kompletterar vi det trygghetssystem som finns med a-kassa och studiestöd, säger Jacob Broberg, presschef på Electrolux i Stockholm.
? De 20 miljoner kronor vi bidragit med till kommunen för att rekrytera nya arbetstillfällen tror vi också är värdefullt. Det system vi har i Sverige bidrar också till att företag kan våga satsa och investera här.
Han vill inte spekulera i om koncernledningen avstått från att att lägga ner i Västervik om kostnaderna varit lika höga eller högre än i Frankrike:
? Koncernledningen ser alltid på hur snabbt man kan tjäna in avvecklingskostnaderna och det är avgörande. I Västervik räknar man med att spara in det på två år.
Ofta jämförs nedläggningen av dammsugarfabriken i Västervik med andra koncerners nedläggningar av fabriker där man avsatt betydligt mycket mer pengar för avvecklingen och de anställda.
? Men det finns också de som betalar mindre än Electrolux, kommenterar Jacob Broberg.
? I Sverige är det tämligen billigt att lägga ner företag och kanske ökar det omfattningen av nedläggningar, säger Per Aspeteg, Metallordförande på Electrolux.
? Men det kan kanske också bidra till att företag etablerar sig här och att vi kan få nya jobb. Med all säkerhet hade Electrolux lagt ner fabriken i Västervik ändå, oavsett vilket system vi haft här.
Han berättar att nedläggningen av spisfabriken i Frankrike är ett känt faktum sedan en tid och att många av de anställda i Västervik kommenterar skillnaden i avvecklingspengar med besvikelse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!