Dyra oöppnade hygienförpackningar bränns: "Stort slöseri"

Varje gång en person med inkontinensskydd i Västerviks kommun avlider ska alla oöppnade skydd personen inte har hunnit använda åka till tippen. En kvinna, som av personliga skäl har valt att vara anonym, tycker att det här är ett enormt slöseri och tagit frågan i sina egna händer.

Kvinnan har samlat massvis med inkontinensskydd från personer i hennes område som har gått bort.

Kvinnan har samlat massvis med inkontinensskydd från personer i hennes område som har gått bort.

Foto: Viggo Sievers

Västervik2024-07-14 20:00

– Jag har skänkt väldigt många förpackningar av inkontinensskydd. Skydden skulle annars brännas. Jag tycker att det är sånt stort slöseri, säger hon.

Kvinnan berättar att en av hennes väninnor fick direktiv av kommunen att slänga inkontinensskydd, som hade tillhört hennes make efter att han gick bort. Sammanlagt var det skydd som skulle räcka i 9 månader.

Skydden hamnade på tippen innan kvinnan hann ingripa.

undefined
Om inte kvinnan hade tagit emot paketen hade de istället bränts upp av hygien skäl. "Om de inte är rena nu, innan de har öppnats, så är de inte hygieniska när de kommer hit", säger kvinnan.

Varje paket kan kosta mellan 300 till 500 kronor. Kvinnan har själv samlat ihop massvis inkontinensskydd. 

– Vården som redan har problem bör inte slänga bort värdefullt material för enorma summor.

Hon får dessutom inkontinensskydd från andra personer som inte längre har något behov av dem. Hon ser till att de här skydden skickas till Ukraina genom organisationen Smeder utan gränser, som kör ner förnödenheter till landet.

Michael Maasing på Smeder utan gränser berättar att det finns ett stort behov för skydden i Ukraina och håller med om att skydden slösas i Sverige.

– Hos landets äldre finns det ett behov, men också för skadade på sjukhuset. Skydden kan även användas för att stoppa blödningar ute i fältet.

undefined
Michael Maasing är med och jobbar för smeder utan gränser och hjälper till med att få förnödenheter ned till Ukraina.

Smeder utan gränser kör ner till Ukraina och överlämnar allt till en Ukrainsk organisation som heter Synergy.

Kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarson håller med om problematiken, men berättar att kommunens händer är bakbundna.

– Jag har tagit upp det med Sveriges regioner och kommuner. Alla håller med mig om problemet, men ändå så händer ingenting, säger Harald Hjalmarson.

undefined
Kommunstyrelsens ordfördande, Harald Hjalmarsson (M).

Harald Hjalmarson påpekar även att det här handlar om fler föremål än endast inkontinensskydd. Andra saker inom sjukvården slängs trots att de är helt oanvända.

– Jag tror att det är en fråga om rutiner, man vill vara väldigt säker på att läkemedelsföremål inte ska vara kontaminerade med något. Men det leder ju också till ett stort slöseri.

Anneli Wahlin, hälso- och sjukvårdschef på Västervik kommun svarar att sjuksköterskor gör en uppskattning hur mycket skydd som går åt, men att de inte har en siffra på det antal skydd som kasseras. När en patient avlider kasseras materialet av hygienskäl. Hon uppger även att de ständigt arbetar med att försöka minska kasseringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!