Dumpade förorenad jord

Det danska bolaget RGS 90 som levererar kompostjord till deponin i Målserum har åtalats för miljöbrott. Projektledaren för täckningen av deponin, Ulrika Peter, säger att det kommer som en överraskning.

Ulrika Peter är projektledare för sluttäckningen av deponin på Målserum. Hon berättar att de tar regelbundna prover på både kompostjorden i högen och på grundvattnet. Arkivfoto: Ellen Nielsen Kindstrand

Ulrika Peter är projektledare för sluttäckningen av deponin på Målserum. Hon berättar att de tar regelbundna prover på både kompostjorden i högen och på grundvattnet. Arkivfoto: Ellen Nielsen Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2012-06-26 00:00

Företaget RGS 90 AB som transporterar reningsverksslammet till Målserums avfallsanläggning har, tillsammans med systerbolaget GDL Transport AB, blivit åtalade för miljöbrott sedan de dumpat förorenad jord på en åker i Hönsinge i Skåne. Det gick att läsa i Sydsvenskan lördagen den 16 juni i år.

Att företaget RGS 90 AB är åtalat för miljöbrott kom som en nyhet för Ulrika Peter, projektledare för sluttäckningen av deponin på Målserums avfallsanläggning. Hon säger att både anläggningen och transportföretaget tar regelbundna prover på både avfallsjorden och vattnet.

- Vi har en nära och bra dialog med RGS 90. Jag vet inte hur många lass avfall om dagen som kommer men de tar egna prover och vi testar också jorden en gång per år. Grundvattnet testar vi fyra gånger per år.

Ulrika Peter säger att det inte är några höga halter föroreningar i jorden som läggs uppe på deponin. Det stora problemet är istället avfallet som ligger underst, en rest från 50-talet när deponin flyttades till platsen den ligger på i dag. Enligt henne är den största risken att sluttäckningen kommer ta för lång tid. I oktober beräknas den första etappen påbörjas och sedan är det tänkt att en tårtbit i taget ska täckas vartannat år.

Det är enligt Peter i princip omöjligt att få en exakt bild över föroreningar i en hög. Föroreningarna är inte jämnt fördelade och därför kan man missa en så kallad "hotspot" med miljöfarligt avfall.

Hur stor är risken att miljön påverkas negativt av deponin?
- Det är inget heltäckande system. Vi har koll men det finns alltid sådant som kan gå fel.

Deponihistoria

Stickproverna på kompostjorden för 2012 visar inga avvikelser och samtliga prov går under gränsen för farligt avfall. Avvikelser i det här fallet visar speciella omständigheter under provtagningen, till exempel mycket regn.

Avfallsanläggningen i Målserum har satt en egen intern gräns för hur höga halter miljöfarligt avfall de vill ta in. Målserums gräns går vid 2MKM, där MKM står för mindre känslig markanvändning. Upp till MKM är det i princip helt rent material.

Två prover - zink och alifater >C16-C35 (ett kolväte) - visar 3MKM i ett av tre stickprov var. Två av stickproven ligger alltså under gränsen.

Andra ämnen som man testar för är bland annat kvicksilver, arsenik, bly och koppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om