Företaget RGS 90 AB som transporterar reningsverksslammet till Målserums avfallsanläggning har, tillsammans med systerbolaget GDL Transport AB, blivit åtalade för miljöbrott sedan de dumpat förorenad jord på en åker i Hönsinge i Skåne. Det gick att läsa i Sydsvenskan lördagen den 16 juni i år.
Att företaget RGS 90 AB är åtalat för miljöbrott kom som en nyhet för Ulrika Peter, projektledare för sluttäckningen av deponin på Målserums avfallsanläggning. Hon säger att både anläggningen och transportföretaget tar regelbundna prover på både avfallsjorden och vattnet.
- Vi har en nära och bra dialog med RGS 90. Jag vet inte hur många lass avfall om dagen som kommer men de tar egna prover och vi testar också jorden en gång per år. Grundvattnet testar vi fyra gånger per år.
Ulrika Peter säger att det inte är några höga halter föroreningar i jorden som läggs uppe på deponin. Det stora problemet är istället avfallet som ligger underst, en rest från 50-talet när deponin flyttades till platsen den ligger på i dag. Enligt henne är den största risken att sluttäckningen kommer ta för lång tid. I oktober beräknas den första etappen påbörjas och sedan är det tänkt att en tårtbit i taget ska täckas vartannat år.
Det är enligt Peter i princip omöjligt att få en exakt bild över föroreningar i en hög. Föroreningarna är inte jämnt fördelade och därför kan man missa en så kallad "hotspot" med miljöfarligt avfall.
Hur stor är risken att miljön påverkas negativt av deponin?
- Det är inget heltäckande system. Vi har koll men det finns alltid sådant som kan gå fel.